Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fejlett országokban már minden  tizedik embert érint élete során az asztma, amellyel legalább 300 millióan küzdenek világszerte, és további 100 millió új asztmás betegre számítanak a következő években. A gyerekek között az asztma a leggyakoribb krónikus betegség, a tünetek felnőttkorban bármikor kiújulhatna.

Magyarországon évente egy közepes méretű városnyi, azaz 15-20 ezer új beteggel bővül  az asztmában szenvedők száma, pedig már ma is mintegy 300 ezer a diagnosztizált beteg, és feltehetően további 150 ezer ember életét nehezíti meg a betegség - hívták fel a figyelmet tüdőgyógyász szakorvosok az asztma világnapja alkalmából. A szakemberek szerint nagy problémát okoz az a világjelenség, hogy a betegek mintegy fele nem használja rendszeresen az asztmagyógyszereit - pedig ezek hazánkban 90 százalékos állami támogatással elérhetőek. Asztmában az esetek többségében tünetmentes időszakban is folyamatosan alkalmazni kell a megelőző gyulladásgátló terápiát. A mintegy 15-30 ezer súlyos asztmában szenvedő hazai beteg egy részének a korszerű biológiai terápia jelenthet megoldást.

Tamási Lilla tüdőgyógyász szakorvos szerint az asztmás betegek többsége, mintegy 90-95 százaléka teljes életet élhet, ha megfelelően szedi a gyógyszereit, nem dohányzik, figyel a testsúlyára, rendszeresen mozog és kerüli az allergéneket. A rohamoldó gyógyszereken kívül a megelőző, gyulladásgátló gyógyszerekkel való fenntartó kezelés azért fontos, mert csak így biztosítható tartósan a légutak gyulladásának mérséklése.

A betegség súlyos formája a betegek 5-10 százalékénál alakul ki, az ő esetükben nem mindig érhető el tartósan a teljes tünetmentesség. Közülük sokan jól kezelhetők modern biológiai terápiával, amelyet 100 százalékban támogat az egészségbiztosító. Ezek az új módszerek is nagydózisú inhalációs kortikoszteroid tartalmú gyógyszeres terápiával együtt eredményesek, és a súlyos betegek egy csoportjának jelentenek segítséget - emeli ki Tamási Lilla.

Az asztma, mivel sok beteget érint és döntően a munkaképes korosztályba tartozók megbetegedése, komoly társadalmi jelentőséggel is bír. A közvetlen egészségügyi (gyógyszerek, kórházi ellátás stb.), illetve a közvetett kiadások (például a korai halálozás, a munkahelytől távol töltött napok száma) egyértelmű összefüggést mutatnak az asztma súlyosságával és az asztmakontroll fokával.

Az asztma világnapjára minden május első keddjén kerül sor, a Global Initiative for Asthma (GINA, Globális Asztma Kezdeményezés) szervezésében - a szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre. Hazánkban a világnapi rendezvényekhez kapcsolódóan június 1-jén az Állatkertben lehet légzésfunkciós vizsgálaton részt venni.