Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az egészségpénztári tagok által visszaigényelhető összeg 15 százaléka, míg az önkéntes nyugdíjpénztári tagok befizetései után járó adókedvezmény közel 40 százaléka nem érkezett vissza a pénztárakba 2022-ben – mondta Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár vezető stratégiai tanácsadója.

Már csak pár napja maradt

Kiemelte: a személyi jövedelemadó (szja) bevallási határideje május 22. Eddig kell számot adni a 2022-es jövedelmekről, egyben rendelkezni az adókedvezmény visszaigényléséről is. Váradi Péter szerint minden egészség- vagy nyugdíjszámlára befizetett összeg után húsz százalék, akár évi 150 ezer forint adókedvezmény jár. Fontos azonban tudni, hogy az adóhatóság ezt nem utalja vissza automatikusan: ha az adózó nem rendelkezik róla az szja- bevallásában, akkor az összeg elveszik.

A maximális összeg visszaigényléséhez évi 750 ezer forint önkéntes nyugdíj-, vagy egészség- és önsegélyező pénztári befizetést kellett teljesíteni 2022-ben.

Az adóvisszatérítés kihasználásához az egészség- és a nyugdíjpénztár január 31-ig küld igazolást, ennek alapján kell a tagoknak az adókedvezményről rendelkezni.

Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el az igénylő magánszemély számára az szja-tervezetet, akkor az egészség- és nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők mindenképpen adják meg, hogy mely pénztárhoz kérik a visszatérítést, hiszen a tervezetben ez nem szerepel. A visszatérítés olyan pénztárhoz kérhető, ahová a tag előző évben egyénileg teljesített befizetést. A visszakapott összeg vagy az egészség- vagy a nyugdíjpénztári számlára kerül, és onnan lehet ismét felhasználni vagy a nyugdíjcélra félretenni.

Átlagosan 50 ezret kapnak vissza a tagok

A Prémium Egészségpénztárba visszaigényelt 2,5 milliárd forint esetén átlagosan a befizető tagok közel 50 ezer forintot kaptak vissza tavaly.

Ez annak köszönhető, hogy egyre nagyobb az igény az egészségügyi termékek és szolgáltatások iránt. A tagok évente átlagosan 16 alkalommal, alkalmanként 13 500 forintért vásárolnak egészségpénztári kártyájukkal, és mindent összevetve évi 213 ezer forintot költenek egészségcélú szolgáltatásokra.

Sajnos az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések összességében ettől jóval elmaradnak. Azok azonban, akik fontosnak tartják az öngondoskodást, azok továbbra is rendszeresen fizetnek be és élnek az adókedvezménnyel.

A Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai 635 millió forint adókedvezmény érvényesítettek tavaly, így a befizetők átlagosan 56 ezer forintot kaphattak vissza.