Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyaloglás mennyisége és a halálozás összefüggéséről már korábban is születtek fiatal felnőttekre vonatkozó adatok egy 11 éves követéses vizsgálatsorozatból. A tanulmány célja az volt, hogy feltárja a lépések számának és intenzitásának a mortalitással való összefüggését általánosságban, illetve nemek és rasszok szerint. 

A vizsgálatot 2110, 38 és 50 év közötti (átlagéletkor 45,2 év) amerikai résztvevővel végezték, 57,1 százalékuk volt nő, 42,1 százalékuk afro-amerikai. A résztvevők ActiGraph 7164-es akcelerometert viseltek 1 héten át 2005-2006-ban. A követési idő átlagosan 10,8 év volt, az adatokat 2020-2021-ben értékelték - idézi a részleteket az Orvostovábbképző Szemle online kiadása. 

A naponta megtett lépések száma szerint 3 csoportot különböztettek meg: alacsony (<7 ezer), közepes (7 ezer -9,9 ezer ) és magas (>10 ezer lépésszámút. A többváltozós analízis során korrekciós tényezőként vették figyelembe a dohányzást, testsúlyt, alkohol-fogyasztást, vérnyomást, össz-koleszterin szintet. Összesen 22,845 személy/év követés során 72 beteg (3,4 százalék) halt meg.

A 7000 lépésnél kevesebbet gyaloglókhoz képest a közepes (7 ezer-9,9 ezer) kategóriában 72 százalékkal csökkent a halálozás kockázata. A lépésszám további növelésével már nem járt újabb jelentős kockázat csökkenés, de összesítésben a 7 ezer lépésnél kevesebbet gyaloglókhoz képest a 10 ezer lépésnél többet gyalogló aktív csoportban 55 százalékkal kisebb volt a halálozás kockázata.

A gyorsabb, intenzívebb gyaloglás sem csökkentette a halálozási kockázatot. Legtöbbet a legkevésbé aktívak nyerhetnek, már néhány lépéssel több is csökkentheti a középkorúak halálozási kockázatát. A cél a napi 7-10 ezer lépés.

Mivel a 10 ezer  lépés nem csökkenti tovább a kockázatot, és elég nehezen elérhető cél, elegendő, ha a lakosságot a napi 7 ezer lépés megtételére serkentjük. Különösen fontos a rendszeres és következetes testmozgás szívinfarktus és stroke után, Dr. Joundi (University of Calgary, Alberta, Kanada) egy friss cikkében például arról számolt be, hogy stroke után 50 százalékkal csökkent a mortalitást a testgyakorlatoknak köszönhetően -függetlenül azok típusától és intenzitásától -, de csak akkor, ha a gyakorlatoknak rendszeresen végezték.

A naponta megtett lépések mennyisége könnyen mérhető a laikusok számára is, nem csak a hordozható eszközök, hanem az okostelefonok segítségével is. A gyaloglás a leginkább elfogadott, és legkönnyebben kivitelezhető fizikai aktivitás. Végezhető a napi tevékenység mellett, zsúfolt életünkben könnyebben hozzáférhető, mint a testgyakorlásra szolgáló gépezetek - áll az Otszonline szemléjében.