Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. Ha valakinél időben fedezik fel a betegséget, akkor a radikális prosztata-eltávolítással javulnak az életkilátásai, viszont ha késői a felismerés, akkor már csak gyógyszeres kezelésre van mód, és a várható életkor is alacsonyabb - hívja fel a figyelmet az egyetem honlapján Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

Egy követéses vizsgálat szerint jobb az életkilátása azoknak, akiknek radikálisan eltávolítják a prosztatáját. Az ilyen beavatkozáson átesett 70 év felettiek átlagosan még 11,4, míg a gyógyszerest kezelést kapók 7,4 évig éltek. A 70 év alattiaknál ez 11,3, illetve 8,8 év. Ebből a jelentős különbségből is látszik, mennyire fontos a korai felismerés - hangsúlyozta Nyirády Péter.

Erre kell figyelni

Bármilyen urológiai panasznál, például gyakori vizelési ingernél egyből érdemes felkeresni a szakrendelést. A szakmai javaslat szerint 40 és 50 éves kor között legalább egyszer érdemes elvégeztetni egy olyan vérvizsgálatot, ahol a PSA, azaz prosztataspecifikus antigént nézik meg. Emellett egy olyan prosztatavizsgálatot is kell végeztetni, amikor a szakorvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát. Akinek a közvetlen családjában előfordult már a betegség annak 45 éves kortól, a többieknek 50 éves kortól érdemes egy-két évente megvizsgáltatni magukat.

A gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat és rendszeresen vesz részt vizsgálatokon. Az legfontosabb az egészségtudatos életmód, a változatos táplálkozás, az optimális testsúly és a rendszeres testmozgás.

A Semmelweis Egészség Napok "Az urológiai szűrővizsgálat jelentősége" című online eladásán résztvevők közül közel százan - összesen 96-an - jelentkezhetnek az Urológiai Klinika által szervezett ingyenes prosztatarák-szűrésre, amelyet szeptember 12-én tartanak. A vizsgálatra való regisztráció pontos menetéről a július 22-i online előadásról szóló tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők.

Az egészségnap részletes programja és a regisztráció itt érhető el.