„Orvosi szempontból ideális testtömegnek azt tekintjük, amely mellett a legkisebb – az elhízásból eredő – egészségkárosodás veszélye. Az egészséges tartomány meghatározásakor nem elég pusztán a magasság és testsúly arányán alapuló testtömegindexre (BMI) hagyatkozni – hiszen ez nem tesz különbséget a zsír- és az izom tömege között –, hanem célszerű a testösszetételt meghatározni és a rizikótényezőket is felmérni” – ismerteti az egyetem honlapján megjelent cikkben Horváth Zoltánné, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai tanára.

Nemzetközileg is elfogadott ajánlások szerint a lassabb ütemű, heti fél-egy kilogrammos fogyás tekinthető egészségesnek, ekkor van esély arra, hogy nem az izmot építjük le, hanem valóban a zsírt csökkentjük. Egy kilogramm testtömeg elvesztése nagyjából 7000 kalóriadeficitet igényel, ezt elérhetjük diétával, napi 500-700 kalória megvonásával, vagy akár aktív mozgással is. A fizikai aktivitás segíti a súlytartást, de önmagában – az étkezési szokások megváltoztatása nélkül – kicsi a szerepe a súlyvesztésben - figyelmeztet a szakember.

A dietetikus kiemeli: a gyors diéta együtt jár az izomtömegvesztéssel, emiatt nem csak gyengének érezhetik magukat az érintettek, hanem a szív- és légzőizomban is erőcsökkenés léphet fel, ami a krónikus betegeknél különösen nagy kockázatot jelent. A drasztikus fogyókúrák a szervezet elektrolit háztartását, vagyis az ásványi anyag egyensúlyt is felboríthatják, és súlyos esetben akár hirtelen szívmegállás is bekövetkezhet.

A divatfogyókúrák legnagyobb kockázatát abban látom, hogy ezek hosszú távon nem fenntarthatóak. Az érintettek sikerélmény hiányában többféle diétát is kipróbálnak, és emiatt annyira felborul az anyagcseréjük, hogy szinte lehetetlen helyreállítani

 

- nyilatkozta Horváth Zoltánné dietetikus, aki türelemre inti a fogyókúrázókat, és a lassú ütemű, az életmódba apró változtatásokat beépítő diétát javasolja. Ebben segítséget nyújthat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlása.

Már a megnövekedett testtömeg tíz százalékának elvesztése is pozitív hozadékkal jár a szakértő szerint: javítja a szívműködést, a vérnyomást és a vérzsír értéket is.