Soha ilyen gyenge nem volt az alapellátás, mint most - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi elnöke a Klubrádió Realitás című műsorában. 

Változtatni kellene az orvos-beteg arányokon is, ha megfelelő mennyiségű orvos jutna a páciensekre, lenne idejük a háziorvosoknak az egészségnevelésre, a szűrővizsgálatokra. Az is hiba, hogy a munkájukat nem ellenőrzi senki, szakmailag magukra vannak hagyva, nincs konzultatív szakmai hátterük, amihez fordulni tudnának, ezért kiégett és elöregedő lett a szakma.

A volt MOK elnök szomorúnak tartja, hogy általános az a vélekedés, hogy kizárólag a hálapénz tartotta fent az érdekeltséget az egészségügyben. Azzal egyetért, hogy a szakma sok területén ez igaz volt, azonban nem általánosítana, de nyilván még mindig van ez ügyben is tennivaló.

Az átlagfinanszírozást ki kell vezetni

Éger István nagyobb problémának látja, hogy a kórházi finanszírozás rendszere a covid időszak óta sokat változott, teljesítmény helyett átlag finanszírozás lett. Azonban a kórházak még mindig nem kapják meg a beavatkozások után azt az összeget, amibe az adott műtétek ténylegesen kerülnek, így minél többet dolgoznak az orvosok, annál több veszteséget termelnek az intézményeknek.

Először is ezt a hiányosságot kellene pótolni, amivel a mindenkori kormányok tartoznak és az alapkérdéseket rendezni. Első lépésnek azt látná szívesen, hogy olyan szakmai kollégiumok alakulnának, amelyek újra megteremtenék a megfelelő szakmai protokollokat, az állami és a magánellátásban egyaránt. 

Aggasztó továbbá, hogy Magyarországon nincs olyan intézmény, amely elvégzi azokat az egészség gazdasági tervezéseket, amelyeket egy jóléti államban a társadalmi egészségbiztosítás vagy az állami intézmények elvégeznek. Sokkal kevesebb felesleges kör lenne, megtervezetten működne a betegek elosztása és ez anyagi, állami és politikai közérdek volna - tette hozzá a MOK korábbi elnöke.