Tavaly az egészségügyben a legnagyobb kihívás a szakdolgozók és nővérek elvándorlása volt, amit a remények szerint a következő 2-3 év folyamatos béremelése állíthat meg. Ennek részeként idén januárban 14, novembertől 20 százalékkal emelik az ápolónők, szakdolgozók bérét - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, érti, hogy az emberek mindent, egyszerre és azonnal szeretnének, de nem lehet mindent, egyszerre és azonnal, csak lépésenként, s az első lépés az ápolónők béremelése.

A kormány a fejlesztési források átcsoportosítását kérte, mivel jogosnak tartják a kórházi körülményekre tett észrevételeket. Ezért úgy döntöttek, hogy minden, 3 évnél régebben felújított intézményben fel kell újítani a kórtermeket, a várótermeket és a kapcsolódó szociális helyiségeket. Amíg ez nem történik meg, addig a kormány nem támogat más fejlesztést.

Egészségügyet érintően a kórházi adósságról is tárgyalt a kormány.  Az ÁSZ jelentése szerint ez "nem bocsánatos hiba", hanem komolyan veendő ügy. Az adósság fedezet nélküli kötelezettségvállalás révén halmozódott fel, ami törvénytelen. A miniszterelnök azt mondta: "utasítottuk a minisztert, hogy ezt a gyakorlatot számoljuk fel, 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot". A folyamat ellenőrzésére és irányítására szükséges eszközökre január végéig tegyen javaslatot a miniszter, aki minden eszközt megkap a kórházi adósságok felhalmozásának felszámolásához.

A miniszterelnök az adósság kapcsán még megjegyezte, kiderült, hogy olyan nagy értékű, külföldi tulajdonban lévő cégektől befogadott szolgáltatások hozzák az adósság nagy részét, amik extraprofitot hoznak.