A nyár végi időszakban szokásos gyógyszerforgalmat mutat 2020 augusztusa, egyedül Budapest teljesített számottevően alul még magához képest is. Úgy tűnik idén a szokásosnál többen hagyták itt a fővárost a nyár végére - írja összefoglalójában Virág Zsolt, az adatok elemzését végző Hiflylabs igazgatósági elnöke.

A támogatott vényköteles gyógyszerek augusztusi forgalma 42,6 milliárd forint volt, ami 7 százalékkal elmarad a júliusi értéktől, de egy hajszállal  meghaladta a 2019. augusztusi értéket.  Az év első nyolc hónapjának forgalma 5,6 százalékos pluszban áll az előző év azonos időszakához mérten. A forgalom eloszlására jelentős részben még mindig a nyári szabadságok, és az otthoni munkavégzés fejtette ki hatását.

A havi forgalom összességében 13,5 millió doboz gyógyszert jelentett, minden hazai lakosra átlagosan 1,4 doboz támogatott gyógyszer jutott augusztus folyamán.

Dobozszámban az augusztusi forgalom 2,4 százalékkal alacsonyabb a 2019 augusztusinál. Az alacsony eladott dobozszámot a gyógyszerárak emelkedése kompenzálta, 2020 augusztusában nagyságrendileg ugyanannyit költöttünk vényköteles gyógyszerekre mint 2019-ben, de ez ténylegesen kevesebb megvásárolt gyógyszerkészítményt jelent - mondja a Hiflylabs szakértője.