A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott, hogy azt azért túlzás lenne állítani, hogy minden tekintetben elfogadták volna a javaslataikat, de azzal elégedettek lehetnek, hogy az alapjavaslatnak megfelelően, jelentősen emelkednek a bérek és megszűnik a hálapénz. Számtalan bizonytalanság övezte a törvényalkotás részleteit, és szerinte a kormány nem tette meg azt a gesztust, hogy megnyugtassa a kollégákat, így az orvosok saját hatáskörükben értelmezték a rendelkezéseket.

Biztos lesznek olyanok, akik nem vállalják majd az új jogviszonyt, de abban mindenképpen segítenek, hogy korrekt módon elemzik a törvényt, és elmondják az előnyöket és hátrányokat, hogy az orvosok ezen ismeretek alapján dönthessenek. Február 26-ig mindenki mérlegelheti a feltételeket - mondta a műsorban Kincses, aki szerint jelentős részük - főleg vidéken - tovább fog menni.

Csökkent a kirendelés ideje

A kirendeléssel - ahol 44 napra sikerült csökkenteni a lehetséges napok számát - kapcsolatos rendelkezés tekintetében sikerként könyvelik el a tárgyalásokat - hangsúlyozta a MOK elnöke. Itt a munka törvénykönyvét vették alapul, abból emelték át a részleteket, hogy például mikor nem lehet valakit átvezényelni.

A másodállások terén már nem értékelik ilyen eredményesnek az egyeztetést. "Másodállások tekintetében mondhatom azt, hogy vesztettünk" - szögezte le, és Kincses kiegészítette, hogy ez az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti.

Így lehet biztosítani az ellátást

Nem arról van szó, hogy az orvosok pénzéhesek, és ezért ilyen kusza a másodállások rendszere és van ennyi vállalkozói jogviszony, hanem így lehet ennyi szakemberrel biztosítani az ellátást - tette hozzá Kincses. Szerették volna, ha két év alatt megnézik, ki hol dolgozik, hol van szükség másodállásra, és hogy ezután alakítsanak ki egy tisztességes rendszert.

A koronavírussal kapcsolatos hivatalos adatok kapcsán Kincses Gyula elmondta, hogy a halálozási adatok biztosan reálisak, ahogy az intenzíven fekvő betegek és a lélegeztetőgépre szorulók száma is stimmel. Az új fertőzötteknél van némi bizonytalanság, de ez a világ többi pontján is így van, hiszen nem mindegy, hogy hogyan rögzítik például a magántesztek eredményeit. A tendenciákat kell nézni, annak hinni kell, ha romlik.

Kincses szerint mindent meg kell tenni, hogy ne következzen be a kórházak túlterheltsége, és a megelőzésre kell fókuszálni, a szigorítás lehet a kulcs. A kormány nem tud hirtelen több aneszteziológust előállítani, de tud több kijárási korlátozást, szigorítást bevezetni - mondta. Nem az a kérdés, hogy hány beteget tudnak ellátni, hanem hány beteg lesz, és őket, hogyan tudják ellátni.