A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint 2022 januárjától Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022 januárjától az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet - írja a Népszava a birtokába került dokumentum alapján. Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna.

A tervezet szerint a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

Ez utóbbiak lehetnek a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is. A lényeg, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat. Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azonban nem ismert olyan koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné

Az új tervet kommentáló szakértő szerint, ha ez a terv megvalósul, akkor ugyan most egy nehezen, de mégis működő rendszert borítanak fel. Valószínűleg a betegek egy részének távolabbra kell utazniuk majd ellátásért, sérülhet a a biztonság érzetük.