A 400 forint közeli euró miatt a gyógyszergazdaságossági törvény haladéktalan módosítását kérik a kormánytól a gyógyászati segédeszköz forgalmazók. Intézkedés hiányában az orvosi rendelvényre kiadható segédeszközök sorban mind el fognak tűnni a gyógyászati segédeszköz (gyse) szaküzletek, valamint a gyógyszertárak kínálatából - figyelmeztet a FESZ.

A törvény 2006-os megjelenésekor a dollár 194, az euró 256 forinton állt, a szakdolgozói bérminimum 68.625 forint volt. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő  (NEAK) által jelenleg finanszírozott segédeszköz támogatás rendszer fenntarthatatlan 400 forint közeli euró és 260 ezer forint garantált bérminimum mellett.

A gyógyszergazdaságossági törvény megjelenésével csökkent az inkontinens betegeknek rendelt pelenkák, a kézzel hajtott kerekesszékek, a hallókészülékek, kompressziós harisnyák és számos más segédeszköz támogatásának mértéke. A vényen rendelt gyógyászati segédeszközök térítési díja 20 százalékkal emelkedett.

Még ebben az évben, azaz 2006-ban megszűnt a 15 százalékos kedvezményes áfakulcs is, ami tovább növelte a rászorulók terheit. A kormány nemcsak a betegeknek folyósított támogatások összegét csökkentette, de az egészségügyi szolgáltatók működőképességét is figyelmen kívül hagyó struktúrát alakított ki, aminek terhét még jelenleg is elszenvedik a betegek, az orvosok és a segédeszközök adaptálását, kiszolgálását végző szakemberek - írja a FESZ.

Például a kétkezes hátsókerék meghajtású kerekesszék NEAK által elismert nettó fogyasztói ára ma ugyanannyi, mint volt 2003-ban, 66.900 forint.

A kerekesszéket használó betegek térítési díja az állami támogatás csökkentése és a magasabb áfa miatt emelkedett 11 540-ről 16 993 forintra, közel 50 százalékkal. Ezúttal a beszerzési áraknak a közfinanszírozott ár felé növekedése miatt a betegek kiszolgálását közvetlenül végző gyse forgalmazó szaküzletek és gyógyszertárak is veszteséget könyvelnek el, ha a NEAK által támogatott segédeszközt receptre adják ki a betegnek.

A probléma tényleges megoldását 2015-ben tűzte ki céljául az Országos Fogyatékosságügyi Program 2015-2025 keretén belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az EMMI Államtitkárság a NEAK, betegszervezetek és a szakmai képviseletek részvételével 2019-ben Segédeszköz Munkacsoportot is összehívott, az egyeztetések nem jártak eredménnyel. A pandémia elleni védekezés az egészségügyi tárca minden erejét lekötötte az eltelt két évben, így a gyse ellátás felülvizsgálatának kérdésköre háttérbe szorult.

A problémák azonban nem enyhültek, hanem drámaian súlyosbodtak. A hazai finanszírozási rendszer képtelen ellensúlyozni, az euró árfolyam, az import árak, a bérköltségek emelkedését.

 - áll a FESZ közleményében.

A segédeszközök gyártáshoz szükséges nyersanyagok, a papírpép, alumínium, kaucsuk és a szállítási költségek jelentősen drágultak. Az egyre súlyosbodó ellátási zavar csökkentésére ugyan a kormány 2022 február elején 3 milliárd forintos segítségről döntött, ám mint a FESZ írja,  

a szakmai szervezetek várakozásai ellenére a mai napig nem jelent meg a pénzügyminisztérium által már jóváhagyott hárommilliárd forintos forrás elosztását szabályozó rendelet.

 

A szakmai szervezetek egyetértettek az intézkedéssel, de kiemelték, hogy a rászorulók szűk körének nyújtott egyszeri segítség nem oldja fel a közel két évtizede a rendszerbe égetett, 2006-ig visszavezethető problémákat.

Ha nem változik a vényköteles gyógyászati segédeszköz ellátás közfinanszírozása, akár napokon-heteken belül tízezres tömegben jelenhetnek meg az egészségügyi intézményekben azok a cukorbeteg, inkontinens, sztómával élő, hallássérült vagy daganatos betegek, akik segédeszközök használatára szorulnak, de piaci áron nem képesek megvásárolni a nekik szükséges gyógyászati segédeszközöket.

A kiskereskedelmi készletek kifogyóban vannak és a kormány haladéktalan közbelépése nélkül súlyos ellátási problémák jelentkezhetnek, ha a gyártó és az importőr is kivonja termékeit a hazai piacról.

A betegterhek csökkentése és a súlyos ellátási zavar megelőzésének érdekében a kormány haladéktalan intézkedése szükséges - hangsúlyozza a szakmai érdekvédelmi szervezet.