A múlt héten odaígért újabb 10 milliárd forintot a kormány a fővárosi szakrendelők fejlesztésére, ám a napokban a járványhelyzetre hivatkozva az állami kórházak alá rendelte ezeket az intézményeket. Ha ez az intézkedés nem csak pandémia idejére lesz érvényes, és államosításba fordul, akkor a kabinet elérheti, hogy újra maga rendelkezhessen annak az 50 milliárdos támogatásnak a fennmaradó részéről, amit korábban a főváros vezetése alkudott ki a járóbeteg ellátás fejlesztésére az atlétikai stadion megépítésének engedélyezéséért - írja a Népszava.

A még önkormányzati kézben maradt szakrendelők államosítása különösen érzékenyen érintené a kerületeket, miután azok még az önkormányzatok saját kezében tartották a járóbetegellátást. A keddi kormányrendelet azonban a járványhelyzetre hivatkozva a vészhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepítette az önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók szakmai irányítási jogköreinek gyakorlását és működésük felügyeletét. Sokan tartanak attól, hogy a végső cél a teljes központosítás lesz.

A lap emlékeztet, hogy Fürjes Balázs a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülése után azt állította, hogy idén is megkapja a főváros az 50 milliárdos stadionalkuból idénre jutó 10 milliárdot. Az államtitkár azt is jelezte, hogy ezen felül 32 milliárdot költ budapesti egészségügyi fejlesztésekre a kormány.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint már most megállapodás van arról, hogy a stadionalkuból jutó 10 milliárd 75 százalékát az ellenzéki, a fennmaradó részt a kormánypárti vezetésű kerületek kapják.

A kormány-főváros paktum értelmében 5 év alatt 50 milliárd forint támogatást kapnának a budapesti önkormányzatok egészségügyi beruházásokra. A tavalyi első 10 milliárdos részletből 2 milliárdot kapott a főváros, a fennmaradó 8,4 milliárdot a tavaly februárban megjelent kormányrendelet szerint a kiválasztott kerületek - I, II., III., IV., V., VI., VIII.X., XII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XXI., XXII és a XXIII. - között osztották szét egészségügyi alap- és járóbeteg szakellátás fejlesztésre. Decemberben azonban a járvány miatti nehéz pénzügyi helyzetre hivatkozva a kormány 10 milliárd forinttal csökkentette három ellenzéki vezetésű kerület - II. III. és XV. - egészségügyi fejlesztésekre egy másik keret terhére korábban megítélt támogatását, miközben a baráti XII. és a XVII. kerület pénzét 8,8 milliárddal megemelték.

Kiss Ambrus szerint a fővárosi önkormányzat megkapta az ígért 2 milliárdot, és ígéretet kaptak az idei 10 milliárd kifizetésére is. Ez a pénz még nem érkezett meg a fővárosi számlára, illetve a felosztásáról sem döntöttek. Amennyiben viszont államosítják a rendelőket, akkor erre nem is kell már sort keríteniük, hiszen erről házon belül döntene a kormány.