A márciusi több mint 50 milliárdos forgalmat követően áprilisban csupán 45,1 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerek eladása. A 11 százalékos visszaeséssel együtt is éves szinten, 2020. áprilisához képest 5,5 százalékos a növekedés. A gyenge áprilisi eredmények hátterében éppen az előző havi nagy számok állhatnak, a lakosság márciusban több hónapra előre kiválthatta a szükséges gyógyszereket. Áprilisban a pandémia is javában tombolt, ami szintén visszavetette a patikába járást. A gyógyszerforgalom hosszú-, illetve középtávú folyamatait figyelembe véve, 2021 áprilisában az átlagos növekedési trendnél gyengébben teljesítettek a gyógyszereladások - áll a Hiflylabs friss elemzésében.

Áprilisban 14,1 millió doboz vényköteles támogatott gyógyszer fogyott itthon, csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint márciusban. A dobozok eladásának volumene pedig 1,1 százalékkal volt magasabb az előző évi számánál. A gyógyszerforgalom és a dobozeladások növekedéseiből jól látszik, hogy lassulás esetén a gyógyszerdobozok száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a forgalmi érték. Az adatok alapján megállapítható, hogy a dobozeladások és a gyógyszerforgalom közötti növekedési olló egyre csak nyílik, amely folyamatot elsősorban a gyógyszerárak emelkedése vezérel - írja elemzésében a Hiflylabs.


Áprilisban az előző hónaphoz képest minden megyében csökkent a támogatott vényköteles szerek eladása. A legkisebb mértékű, 6,6 százalékos visszaesést Nógrád megyében, míg a legnagyobb mértékű, 13,4 százalékos csökkenést Zala megyében mérték.

Budapesten magas az egy főre jutó gyógyszerforgalom (5 370 forint), viszont igen alacsony az egy főre eső dobozeladás mértéke havonta (1,42). A legmagasabb egy főre jutó gyógyszerforgalmat és dobozeladást Baranya (5 560 forint; 1,89) és Csongrád (5 550 forint; 1,82) megyében mérték, ahol a relatíve alacsony népesség mellett működnek a nagy vidéki kórházaink. A két déli megyében a népesség méretéhez képest sok és drága gyógyszer fogy, amely többek között a nagy vidéki kórházak gyógyszerigényének tudható be.

A megyék között az egy főre jutó forgalom esetén a nógrádiak a sereghajtók a havi átlagos 3 740 forintos költésükkel. Azonban a nógrádi alacsony költés mellé egy viszonylag magas 1,66 havi dobozfogyasztás társul. Vagyis a nógrádiak az átlagnál több dobozzal, de a megyék között a legalacsonyabb áron vásárolnak.

Ezeket a gyógyszereket vitték

Áprilisban az előző hónaphoz képest az összes nagy súlyú kategóriában lassulást mutattak az adatok, az előző évhez képest pedig növekedés látható a daganatellenes szerek kivételével, amely csoport 1,7 százalékkal visszaesett, részben az előző havi gyógyszer-felhalmozás eredményeként.

Jelentős mértékben csökkent az előző hónaphoz képest a kissúlyú, szisztémás fertőzésellenes szerek (21 százalék) forgalma, elsősorban az antibakteriális szerek csökkenése miatt.Az előzőévhez képest nagymértékben emelkedett a szintén kissúlyú, urogenitalis rendszer és nemi hormonok szereinek (45,8 százalék), illetve a mikrosúlyt képviselő parazitaellenes készítmények (50,5 százalék) forgalma. Az előző csoporthoz tartozik például a nőgyógyászati és urológiai készítmények, míg az utóbbihoz a féregűzők és parazitaellenes szerek.