A szív- és érrendszeri megbetegedések még mindig vezető haláloknak számítanak a világban, becslések szerint mintegy 17,9 millió ember halálát okozzák világszerte. Öt szív- és érrendszeri megbetegedésre visszavezethető haláleset közül négy hátterében a szívroham és a szélütés (sztrók, stroke) áll. A stroke a pitvarfibrilláció egyik legrettegettebb és legalattomosabb szövődménye.

A pályázat fontos népegészségügyi célok megvalósítását segítette elő, hangsúlyozza  Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató-főorvosa. 

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő a betegség, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot - ezért a korai felismerés kiemelkedő jelentőségű. Az időben felismert kórkép kezelhető és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető.

Az apró, névjegykártya méretű WIWE magyar orvostechnológiai innováción alapuló hordozható EKG készülék, amely az életkor előrehaladtával növekvő gyakorisággal előforduló, a legtöbb esetben tünetmentes szívritmuszavarra, a pitvarfibrillációra figyelmeztet. Ennek segítségével időben felderíthető a veszélyes szívritmuszavar, így a mindössze 60 másodperces vizsgálattal életeket menthetők.

A pályázat keretében kiosztott 130 darab WIWE eszköz a myWIWE Diagnosztika Kft. fejlesztése, az eszközbeszerzést a Pfizer Kft. is támogatta adományával.