Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új egészségügy jogállásról szóló törvény mereven szétválasztotta az állami és magánellátást, specialistákhoz járó endometriózusos nők tízezreit hozva lehetetlen helyzetbe. Megtiltották, hogy a magánrendelésen kezelt betegséget állami rendszerben műthesse ugyanaz az orvos. Az endometriózisban szenvedő, speciális szakértelmet igénylő betegeket így a fizetős magánegészségügy felé terelték.

Az állami rendszerben a járvány miatt eleve leálltak a műtétek, utána is több hónapos volt a várólista. Ezek a nők súlyos százezreket fizethetnek egy-egy nőgyógyászati műtétért, mert vagy átment az orvosuk a magánellátásba, vagy nem műtheti meg őket államiban - emlékeztet posztjában a független képviselő.

Szél Bernadett már korábban kérte a szabályozás módosítását  és petíciót is indított az endometriózisban szenvedő nők közfinanszírozott ellátásáért, amit több mint 34 ezren írtak alá.

A törvény által hagyott kiskaput, mely szerint a magánrendőben már endometriózissal kezelt nőt ugyanaz az orvos műthesse még államiban közfinanszírozottan rosszul kodifikálták, ezt a hibát javították most, egy év után ki, ezzel a mondattal:

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény 19. § (18) bekezdésében a „4. § (6) bekezdését” szövegrész helyébe a „4. § (5) bekezdését” szöveg lép.

Ez a kiskapu tehát valójában csak mostantól él, eddig nem lehetett alkalmazni - írja Szél Bernadett.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy ez azonban nem elég segítség, az újonnan diagnosztizált esetekben már nem műtheti az orvosuk a nőket az államiban, ezért — hacsak nem akarják végigjárni a procedúrát államiban, és ki tudja meddig műtétre várni —, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.