Az új egészségügy jogállásról szóló törvény mereven szétválasztotta az állami és magánellátást, specialistákhoz járó endometriózusos nők tízezreit hozva lehetetlen helyzetbe. Megtiltották, hogy a magánrendelésen kezelt betegséget állami rendszerben műthesse ugyanaz az orvos. Az endometriózisban szenvedő, speciális szakértelmet igénylő betegeket így a fizetős magánegészségügy felé terelték.

Az állami rendszerben a járvány miatt eleve leálltak a műtétek, utána is több hónapos volt a várólista. Ezek a nők súlyos százezreket fizethetnek egy-egy nőgyógyászati műtétért, mert vagy átment az orvosuk a magánellátásba, vagy nem műtheti meg őket államiban - emlékeztet posztjában a független képviselő.

Szél Bernadett már korábban kérte a szabályozás módosítását  és petíciót is indított az endometriózisban szenvedő nők közfinanszírozott ellátásáért, amit több mint 34 ezren írtak alá.

A törvény által hagyott kiskaput, mely szerint a magánrendőben már endometriózissal kezelt nőt ugyanaz az orvos műthesse még államiban közfinanszírozottan rosszul kodifikálták, ezt a hibát javították most, egy év után ki, ezzel a mondattal:

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény 19. § (18) bekezdésében a „4. § (6) bekezdését” szövegrész helyébe a „4. § (5) bekezdését” szöveg lép.

Ez a kiskapu tehát valójában csak mostantól él, eddig nem lehetett alkalmazni - írja Szél Bernadett.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy ez azonban nem elég segítség, az újonnan diagnosztizált esetekben már nem műtheti az orvosuk a nőket az államiban, ezért — hacsak nem akarják végigjárni a procedúrát államiban, és ki tudja meddig műtétre várni —, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.