Január végére 8,7 milliárdos tartozást halmoztak fel a magyar egészségügyi intézmények az egyetemi klinikák nélkül a Magyar Államkincstár friss adatai szerint, azaz az év első hónapja 5,4 milliárdos növekménnyel zárult.

Az egyetemi klinikák adataival azonban már inkább 7 milliárd körüli a januári gyarapodás, a négyből két intézmény ugyanis 905 milliós tartozással zárta 2022 első hónapját. Így a teljes januári kórházi adósság meghaladja a 10 milliárd forintot.

A 7 milliárdos januári adósságnövekedés a szokásos dinamikát idézi. Hiába nullázták le csaknem teljesen az év végi konszolidációval a kórházak adósságát - 3,2 milliárd azért megmaradt januárra - az csaknem ugyanolyan ütemben idén is termelődik, mint eddig.

Egy évvel ezelőtt 11 milliárd forint volt a januári plusz, igaz, a 2020-as konszolidációnál csak a november 30-ig lejárt számlákra nyújtott plusz forrást az állam. 2020-ban pedig 8,5 milliárd forintos adósságtöbblettel zártak a kórházak, aminek a 2019 végén elmaradt konszolidáció lehetett a magyarázata.

Nincs semmi meglepő az adósság változatlan dinamikájú növekedésében, hiszen annak ellenére nem történt semmilyen változás a finanszírozás struktúrájában, hogy Orbán Viktor 2020 elején kijelentette, a kórházak nem növelhetik az adósságaikat és kormányhatározat is született az ellátások értéken való finanszírozásáról  - kommentálta a friss számokat lapunk kérdésére a beszállítók  jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Rásky László szerint a finanszírozási struktúra megváltoztatása nélkül esélyes, hogy év végén ugyanúgy 50 milliárdra duzzad majd a tartozásállomány,  amin a teljesítményfinanszírozás járvány utáni visszaállítása sem segít. Ezért ez az a terület, amit az egészségügyben a választás után elsőként rendbe kell tenni - hangsúlyozta a szakember.