Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – írja a Népszava a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslat alapján. A több mint félszáz oldalas munkaanyag egyes részeiről a Magyar Kórházszövetség múlt heti konferenciáján beszéltek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) képviselői.

A javaslatcsomag része egyebek mellett a védőnői rendszer átalakítása, a rezidensi ösztöndíjak korrekciója, az új alapellátási ügyelet újraszervezése.Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetői által tartott előadásokból az derült ki, hogy a kormányfő által múlt csütörtökön bejelentett „reform stop” ellenére is foglalkoztatja a rendszer irányítóit az intézmények gazdasági egységesítése és az alapellátás átalakítása is.

A kórházszövetség konferenciájáról „kihallatszó” vélemények szerint az intézményvezetők egyöntetűen úgy hiszik, hogy a választásokig biztosan nem lesz már nagyobb változás a rendszerben. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szakmai javaslata szerint a jövőben nemcsak a betegellátás minőségmérését vezetnék be, hanem ösztönző bérrendszert alakítanának ki a kórházi vezetők számára. Az utóbbi figyelembe venné az intézmény gazdasági hatékonyságát és adósság felhalmozását.