A hazai TOP30 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató 2021-ben 40 százalékot is meghaladó árbevétel növekedést ért el és 120 milliárd forinttal zárta a tavalyi évet - ez derül abból a kiadványból, ami a hazai legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatókat vette górcső alá és a címe TOP 30 legbefolyásosabb személyek a magánegészségügyben. A listára az kerülhetett fel, akinek az éves árbevétele elérte a 900 millió forintot.

A harmincas toplista első helyén a Medicover áll, bár 2021-es árbevétele még nem nyilvános, 2020-ban 13,5 milliárd forint árbevételt értek el. Az biztos, hogy a dobogó első helyén lévő egészségügyi szolgáltató tavalyi árbevétele ezt az összeget meghaladta, és tavaly több mint hússzor nagyobb árbevételt ért el, mint a lista 30-dik helyén szereplő Ars Medica Magánkórházé. Utóbbi árbevétele 900 millió forint volt 2021-ben, ami 60 százalékos árbevétel emelkedést jelentett 2020-hoz képest.

Ha az állami egészségügy ennyire bénázik, akkor természetes, hogy ekkora fejlődésen megy át a magánegészségügy

- mondta Rékassy Balázs egészségügyi szakértő a Nagy Magánpraxis Nap című konferencián. Hozzátette, a növekedéshez a Covid-19 járvány, az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése, és a hálapénz kivezetése is hozzájárult. A magánellátás egyre több szolgáltatást tud nyújtani, de nem képes a krónikus betegek ellátásra és daganatos betegellátásra sem, inkább epizódszerű ellátások jellemzők a szektorban.

A 2021-es lista első tíz helyezettje, árbevétel szerint (milliárd forint)

  1. Medicover (nincs adat) (2020-ban 13,5 milliárd forint volt)
  2. Budai Egészségközpont (13,5)
  3. Triton Life (12)
  4. Doktor 24 (11,4)
  5. Affidea (9,9)
  6. Swiss Clinic (6,3)
  7. Dr. Rose (4,7)
  8. Duna Medical Center (3,5)
  9. Wáberer Medical Center (3,3)
  10. Maternity Magánklinika (3,2)

A listát a Heal Partners állította össze az üzleti eredmények alapján, mondta Karli Péter, a cég ügyvezetője. A legutóbbi toplistán öt évvel ezelőtt 11 szolgáltató volt jelen, akkor a szolgáltatóknak jellemzően évi 5-6 milliárd forint körüli árbevételt értek el, és a listára minimumi 700 millió forintos árbevétellel lehetett bekerülni. Karli Péter visszaidézte, öt évvel ezelőtt a top tíz szolgáltató bevétele a most első hegyen szereplő Medicover helyére éppen elég lett volna, ez is azt mutatja, hogy a szektorban mekkora fejlődési potenciál van.

magánegészségügy egy kis család, de nem csak Magyarországon, más európai országban is – mondta Végh Attila, egészségügyi szakértő, több európai multinacionális egészségügyi intézmény igazgatótanácsának elnöke.

2019-ben a magánegészségügyi szektor árbevétele 350 milliárd forint volt, az látszik, hogy az IT-szektor mellett a magánegészségügy a legdinamikusabban fejlődő terület Magyarországon is.

Véleménye szerint a nagy magyar magánszolgáltatók egyre komplexebb ellátásokat tudnak majd biztosítani és hamarosan kitörnek abból, hogy csak egynapos sebészeti ellátást tudnak nyújtani vagy csípőprotézist tudnak betenni vagy cserélni. Végh Attila szerint a magánegészségügy Magyarországon is az állami szektor komoly versenytársa lesz. Úgy véli, a jövőben a magánszektorban a bevételek tovább növekedhetnek..

A TOP30-as lista középmezőnyében 1-3,5 milliárd forintos árbevétellel 17 szolgáltató rendelkezik, ezek klasszikus magánegészségügyi központok, szemészetek és a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók.

A kiadvány szerint a középmezőnyben jelentős árbevétel-emelkedést ért el többek között: 

  • a Wáberer Medical Center, 229 százalékos,
  • a Duna Medical Center, 63 százalékos,
  • a Budai Szemészeti Központ, 58 százalékos,
  • a Maternity Magánklinika, 80 százalékos
  • az Emineo Magánkórház, 51 százalékos,
  • az Ezüstfény Klinika, 50 százalékos,
  • a Hungária Med-M, 46 százalékos,
  • valamint a Prima Medica Egészségügyi Központ, 44 százalékos növekedéssel.

A transzparencia fontos lenne

Az jelentene a jövőben nagy áttörést, ha kormányzat végre egy-egy államilag finanszírozott ellátást rábízna a magánellátókra, ez főleg a fekvőbetegellátásról venne ez le óriási terhet - mondta Végh Attila. Úgy véli, a hazai egészségügyi ellátás akkor is javulhatna, ha a magánegészségügyi biztosításokat valamilyen adókedvezményhez kapcsolnák, és bevezetnének egyfajta minőségbiztosítást a kórházakban, szakrendelőkben, mert ez még az állami rendszerben is egy nagy fekete folt, hogy milyen ellátást kap a beteg, milyenek a betegbiztonsági mutatók, kiemelte, ez a fajta transzparencia még mindig nem jellemző a hazai állami ellátásban.

Nincs megállás, jöhet az ezermilliárdos árbevétel

A konferencián Rékassy Balázs, az új egészségügyi reformmal kapcsolatban megjegyezte, további államosítás és egy további centralizáció várható, ez pedig hozzájárul a magánegészégügy további fejlődéséhez.

Úgy véli, mivel 2019-ben 350 milliárd forintot tett ki a a TOP30 magánegészségügyi szolgáltató árbevétele, 2022-ben becslések szerint elérheti az 500 milliárd forintot is, öt év múlva pedig akár ezer milliárd forintra is emelkedhet.

Hamarosan egy-egy szereplő árbevétele el fogja érni a 100 milliárd forintot is és ezzel már olyan méretű szolgáltatók lesznek, akik beléphetnek a nemzetközi piacra is. Rékassy Balázs nagyon komoly állami beavatkozást nem vetít előre, úgy véli, hogy a közeljövőben nem fog megvalósulni még a szektorsemleges finanszírozás sem. Erről Fendler Judit beszélt egy korábbi egészségügyi konferencián. Fendler akkor azt mondta, hogy utóbbi finanszírozási modellel jelentős 15-20 százalékos költséget takaríthatna meg az állami egészségügy. A szakember szerint a szektorsemleges finanszírozás ellenőrzése a gyógykasszát csupán egy százalékkal terhelné meg, ami évente 3-6 milliárd forintot jelentene.

Készült egy TOP10-es vidéki lista is

A TOP10 vidéki szolgáltató a 100 ezer lakost meghaladó városokban helyezkedik el, többek között Győrben és Miskolcon több szolgáltató is van a TOP10-es lista szereplői közül. A Tritonlife és a Doktor24 sorra vásárolják fel a vidéki szolgáltatókat, a vidéki lista első helyén a Kardirex Egészségügyi Központ áll, árbevétele 2021-ben 2,2 milliárd forint volt, ami 27 százalékos emelkedést jelentett egy év alatt. Második helyen a MediTeam áll egymilliárd forintos árbevétellel, a harmadik legnagyobb vidéki magánegészségügyi szolgáltató pedig a MacroKlinika 900 millió forintos árbevétellel, ami egy év alatt átlagosan 35 százalékos árbevétel-emelkedést jelentett a magánintézmény számára.

Elmondható, hogy míg a budapesti magánszolgáltatók jellemzően 50 százalékkal múlták felül egy évvel korábbi árbevétel adataikat tavaly, addig a jól teljesítő vidéki szereplőknél 15-20 százalékos emelkedés történt.

A vidéki nagyvárosban működő TOP10-es szereplők árbevétele 100-400 millió forint között van, a cégeket többségében helyi orvosok alapították, ez pedig jelentős különbség a budapesti magánszektorhoz képest, amiket független vállalkozók működtetnek. A vidéki intézmények átlagosan 39 százalékos, a fővárosi szolgáltatók pedig 47 százalékos árbevételt emelkedést produkáltak egy év alatt.