Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi években a magánegészségügyet robbanásszerű növekedés, piaci koncentráció és konszolidáció jellemezte. 2021-ben a szektor TOP30 legnagyobb szereplője 40 százalékot meghaladó árbevétel-növekedést ért el, összesített árbevételük közel 120 milliárd forint volt - derül ki TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben című kiadványból.

A szolgáltatók 2021-es pénzügyi évét még befolyásolta a pandémia, de nagyobb hatással volt rá a hálapénz kivezetése, az orvosok új jogállása. 

Kép: OTP Egészségpénztár

A pénzügyi kockázatokat csökkentendő, a zsebből fizetett ellátások helyett kézenfekvő megoldás az egészségbiztosítás vagy egészségpénztár. Bár mindkét területen folyamatos növekedés látható, de ezek a finanszírozási eszközök még mindig kevésbé elterjedtek.

Még akkor is így van, ha tudjuk, az egészségbiztosítási piac 5 év alatt közel megháromszorozódott: 2016-ról 2021-re 8,7-ről 25,3 milliárdra duzzadtak az egészség-betegségbiztosítási szerződések.

Ezzel párhuzamosan az egészségpénztári befizetések is arról árulkodnak, hogy nőtt a lakosság egészséggel kapcsolatos pénzügyi tudatossága, és egyre többen tettek félre egészségügyi kiadásaik fedezetére. Az egészségpénztárak - mind taglétszámban, mind befizetésekben - öt év alatt 60 százalékkal növekedtek. Azonban ezek a megoldások döntően vállalati befizetésekből, cafeteria juttatásból származnak, az egyéni szerződők aránya alacsony, a biztosítások esetében 10-15 százalék körüli.

A háztartások éves, közel 300 ezer forintos egészségügyi kiadásaiból átlagosan 35 ezer forintot költöttek magánegészségügyi szolgáltatásokra.

 

2021-ről 2022-re ez a tétel nőtt a legjelentősebben, 50 százalékkal - mondta Lengyel Lívia közgazdász, a TOP30 kiadvány főszerkesztője.

A magánegészségügy széles társadalmi rétegeket érint, és a szektor elérése már országos méretű. A vidéki nagyvárosokban is kiépülőben vannak komolyabb méretű, széles szakmai lefedettségű és egyre jobb infrastruktúrával rendelkező szolgáltatók. Bár Budapest elszívó ereje még mindig jelentős mind az orvosok, mind a páciensek esetében, de a főváros-vidék különbség egyre olvad. 

Kép: OTP Egészségpénztár
A következő években a páciensek fizetőképessége csökkentheti a szektor lendületét, de tekintettel az állami egészségügy helyzetére, inkább a bevételek stagnálásával, a profitabilitás csökkenésével számolunk, drámai visszaeséssel nem.