Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas modellváltás zajlik az Affideánál, a színre lépéskor még 90 százalékban közfinanszírozott, képalkotó diagnosztikai ellátásra koncentráló cég a privát járóbetegellátást végző szolgáltató megvásárlásával 60 százalékosra mérsékli a közfinanszírozott ellátások arányát, a következő 1-2 évben pedig az 50-50 százalékos arány beállítása a cél - mondta Leitner György ügyvezető igazgató.

A modellváltás másik sarokköve a képalkotó diagnosztikai túlsúly elmozdítása és a szolgáltatások kiterjesztése a járóbetegellátásra, szakorvosi konzultációkra. A folyamat első állomása volt 2018-ban a Főnix-Med vállalatcsoport megvásárlása, amellyel erőteljes vállalat-egészségügyi portfólióval és járóbetegellátással bővült a szolgáltatási paletta. Ez a láb nőtt nagyot a szakorvosi konzultációk terén jelentős MSB Kft. megvásárlásával. A modellváltás eredményeként az Affidea ügyfelei komplex magánegészségügyi szolgáltatáshoz jutnak: járóbeteg-szakellátást, illetve labordiagnosztikai és modern képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat vehetnek igénybe -mondta Leitner.

Az MSB Kft. 2013-ban nyitotta első központját a Mammut bevásárlóközpontban, majd az Árkádban, tavaly pedig a Corvin Plázában nyitottak centrumot. A bevásárlóközponti elhelyezkedés Kecskés Kitti ügyvezető szerint azért fontos, mert ezeken a helyszíneken jellemzően a betegségük megelőzésére fókuszáló emberek jelennek meg, s a cég üzleti modelljének középpontjában is az egészség megőrzése áll. A tavaly 480 milliós árbevételt elérő, idén már 800 millióra számító MSB Kft. adatbázisában 72 ezer páciens - 58 ezer magánszemély és 14-15 ezer vállalati egészségügyből származó páciens - szerepel, 75 orvossal, 38 főállású alkalmazottal működnek. Kecskés elmondta, megkapták azt a minősítést, amivel kapcsolódhatnak az online állami egészségügyi szolgáltatási térhez.

A felvásárlás után a cégcsoport 8 centrumot működtet Budapesten, nincs másik olyan privát szolgáltató, amelyik ennyi lokációban lenne jelen - jelentette ki Leitner György. Az akvizíció hivatalosan október 31-én jön létre, de 2020 december vége is egy fontos mérföldkő, addig ugyanis az MSB ügyvezetése nem változik, a cég az Affidea Csoport tagjaként fog működni. A két vállalat operatív integrációja 2021-ben a járóbeteg-szakellátások harmonizációjával fejeződik be.

Tavaly az EBITDA az árbevétel 17 százaléka volt, idénre 20-22 százalékot várnak - mondta Kecskés Kitti. A vételár nem publikus, azonban Leitner György kérdésre válaszolva annyit mondott, a szolgáltató szektor európai szinten 5-8-as szorzókkal forog és ebben nincs érdemi különbség Magyarországon sem. Az MSB-hez hasonló, 500-1000 milliós árbevétellel rendelkező cégek amolyan induló, startup vállalkozásnak tűnnek, árbevételük látványos tempóban nő, a nyereség visszaforgatásából finanszírozzák ezt a növekedést - tette hozzá Leitner György.

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy jól tettük, amikor a hazai magánegészségügyi piac megerősödésére fogadtunk, hiszen ez a szféra dinamikus, két számjegyű bővülést mutat - értékelte Leitner György, megjegyezve, hogy további akvizíciókat is terveznek, ám ezekről nem árult el részleteket.

A mára vezető nemzetközi magánegészségügyi vállalattá vált Affideát 28 évvel ezelőtt Magyarországon alapították. Jelenleg az Affidea Group - 16 országban 9400 szakemberrel és 272 központtal - Európa legnagyobb képalkotó diagnosztikai, járóbeteg-ellátási és daganatterápiás szolgáltatója.