Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztus végére 19 milliárd forinttal csökkent a magyar állami kórházak beszállítók felé fennálló tartozása a Magyar Államkincstár friss adatai szerint. Évközi adósságrendezésről szóló hírek nélkül az ilyen mértékű csökkenés meglehetősen meglepő. A 19 milliárdból 10 milliárdra ugyanakkor magyarázattal szolgálhat, hogy a gyógyító megelőző ellátásban résztvevő egyetemek - miután alapítványi tulajdonba kerültek -  adóssága már nem szerepel a MÁK listáján.

A további 9-10 milliárdos adósságcsökkenésre egyelőre nincs érdemi magyarázat, különösképpen azért nem, mert a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség beszállító tagvállalatai nem jelezték, hogy a kórházak elkezdték volna fizetni a lejárt tartozásaikat - válaszolta lapunk kérdésére Rásky László főtitkár.

A tartozásállománnyal rendelkező intézmények közül a nagy megyei kórházaknak jellemzően jelentősen csökkent az adóssága, a Honvédkórháznak ugyanakkor 300 millió forinttal nőtt a lejárt tartozása.

Az adósságcsökkenésre magyarázatot kértünk az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.