Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orvosi szakma presztízsét úgy lehet visszaállítani, ha megújul az orvosi etikai rendszer, hiszen ez a közmegbecsültség alapja - mondta a MOK elnöke. Kincses Gyula szerint az orvosok béremelésével a szakemberek már megkapják azt jövedelmet, mely a tisztességes polgári léthez szükséges. 

A béremelés hatására nőtt az orvosképzésre jelentkezők száma is, azonban az is fontos lenne, hogy a MOK orvosnyilvántartása, az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) működési nyilvántartása és az orvosok működési engedélyének nyilvántartása össze legyen hangolva. 

A jelenlegi szakmai protokollkészítési gyakorlat is változtatásra szorul, hiszen most az illetékes minisztérium bocsátja ki azokat a szabályokat, melyek szerint a gyakran egyedül praktizáló orvosok eljárnak, míg például az OKFŐ csak a saját intézményeire vonatkozó szabályokat alakíthat ki, az egyházi intézményekre pedig az állami kórházakhoz képest szintén eltérő szabályok vonatkoznak. 

A protokollok azonban nemcsak a szakma, hanem a páciensek számára is fontosak, mert ezek alapján tudják leellenőrizni, hogy megfelelő ellátást kaptak-e. A szakmai protokollkészítés irányítását éppen ezért a MOK-nak kellene átvennie, és egyeztetni a finanszírozókkal, szakmai szervezetekkel és a páciensekkel - mondta Weltner János egyetemi docens. 

A szakképzési rendszerben nem a szakvizsgák számát kell növelni, hanem könnyen megszerezhető részképzéseket és licenszvizsgákat elérhetővé tenni az orvosok számára, hogy munka mellett is plusz tudásra tehessenek szert, és a más szakterületekkel kapcsolatos ismereteiket gyarapíthassák. 

Szigorúbb büntetés a szabályszegő orvosoknak

Az etikai megújulás jegyében szigorúbb szankciókra van szükség azoknak az orvosoknak az esetében, akik szándékosan szabályt szegnek, és bűncselekményt követnek el vagy visszaélnek a betegek bizalmi helyzetével - mondta az Országos Etikai Kollégium elnöke. 

Hegedűs Zsolt szerint a jelenlegi etikai ügyrend átláthatatlan, és sokszor az orvosok sem ismerik a szabályokat, ráadásul a betegek sem tudják, hogy hova fordulhatnak, ha nem megfelelő ellátást kapnak, vagy orvosi visszaélést tapasztalnak. 

A szankciók helyenként eltérőek, és a büntetések sem kellően szigorúak, ezért olyan változásra van szükség, mely alapján az etikai bizottság azonnal intézkedhet a társadalom védelmében, és anonim módon nyilvánosságra hozhatja az orvosi visszaélésekről szóló információkat, így nagymértékben javulna az orvosi szakma megítélése a magyar társadalomban. 

A lakosság azonnal ellátáshoz szeretne jutni

Az egészségügyben szervezési, irányítási és kommunikációs problémák is tapasztalhatók, ráadásul a lakosság a pandémia alatt és után is azonnali ellátást vár, de az erőforrások szűkösek - mondta az országos kórház-főigazgató. Jenei Zoltán szerint az egészségügy hatékonyságának növelése nagyon fontos, de ahhoz, hogy az orvosok terheit csökkenteni lehessen, a lakosságnak többet kellene tennie a saját egészségéért. 

Az orvosok béremelésének a következő szakaszában fogják kidolgozni a teljesítménymérés rendszerét. Az erőforrások szűkösségének csökkentésére és az adminisztrációs terhek enyhítésére a digitális megoldások gyors bevezetése lehet a megoldás. 

A magán- és közellátás között átlátható viszonyt szükséges kialakítani, és rendezni kell a finanszírozás, adatszolgáltatás és minősítés kérdéseit is, mindeközben szem előtt tartva, hogy a beteg érdeke az első.

Az egészségügy megújulása kapcsán a nyugdíjkorrekció is aktuális téma, mert az alapellátásban dolgozók fele 60 év feletti, és 12 százalékuk már elérte a 70 éves kort is. Az orvosok bérrendezése azért is pozitív fejlemény, mert a magasabb keresetek miatt a nyugdíjváromány megemelkedett, viszont a jövőben az öregségi nyugdíjra jogosult egészségügyi szakemberek esetében kevésbé lesz jellemző, hogy nyugdíjasként is dolgozni akarnak. 

A magasabb bérek ellenére a már nyugdíjas orvosok nem kérhetik a pótlólagos nyugdíjemelést vagy a juttatásuk újraszámítását, de a nyugdíjkorhatár előtti ellátás esetén lehetőség van új kalkulációra például azoknak az esetében, akik radiológusként sugárzással járó munkakört láttak el. 

A jövedelemkiegészítést viszont korlátozza az éves keretösszeg, mely 2022-ben 3,6 millió forint. Az orvosok juttatásával kapcsolatban fontos lenne, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülőkre ne vonatkozzon keretösszeg-korlát - mondta Farkas András nyugdíjszakértő. 

Az pozitív fejlemény, hogy már az orvosok is megkapták a 13. havi nyugdíjat, és a béremelés megtörtént, de az idősebb korosztály továbbra is arra számíthat, hogy nem az életszínvonalának megfelelő juttatást fog kapni, a fiatalabb korosztályhoz tartozók pedig a jelenlegi rendszer alapján nem fognak nyugdíjhoz jutni, ezért az egészségügyi dolgozók számára nagyon fontos lesz az öngondoskodás.