Hétfőn éjszaka lejárt a határidő, ekkora kellett valamennyi egészségügyi dolgozónak aláírnia az új munkaszerződését, amely az eddigi közalkalmazotti státuszát váltja át az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyá. Aki addig ezt nem tette meg, annak megszűnt a munkaviszonya. Az aláírás nem megy simán - írja a Népszava.

A szerződésekben sokan hibákat találtak, melyeket a helyi menedzsmentek nem tudtak javítani, a szerződés egyenszövegébe ugyanis nem lehetett beleírni. A legnagyobb elégedetlenség az aneszteziológusok között, valamint az intenzív osztályokon, a traumatológiákon és a sebészeteken van. A hírek szerint sok intézményben bizonytalanná váltak már a keddi műtétek is.

A Magyar Orvosi Kamara jogfenntartó nyilatkozat aláírására biztatta a tagjait, ami ellen sokan azzal érveltek, hogy nem pótolja a munkaszerződést és a másik felet nem kötelezi semmire. Az aláírást megtagadók között elköszönt a szakmájától Kiss László szakápoló, aki a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökeként még együtt demonstrált Sándor Máriával egy jobb egészségügyért.

A Népszava úgy tudja, hogy hétfő délután feszült volt a helyzet egyebek mellett Szegeden és Békéscsabán. A közösségi médiára hétfőn kikerült a Szent Imre kórház intenzív osztályának tagjairól egy fotó, amelyhez csak annyit írtak: lekapcsoltuk a villanyt. A Népszava kérdésére, hogy valóban megszűnik-e az intenzív osztálya az intézménynek, a lap azt a választ kapta, hogy a kórház orvosainak és ápolóinak többsége már aláírta az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, az üres álláshelyek betöltése folyamatos.