Három lépcsőben javasolta rendezni az egészségügyi szakdolgozók bérét a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), a részletesen kidolgozott, az új orvosi bértáblához hasonlóan gyakorlati időhöz, életkorhoz  kötött bértáblatervet március 18-án juttatták el Kásler Miklós Emmi, és Pintér Sándor belügyminiszternek címzett levelükben. 

Fél évvel előbbre hozták volna

A három lépcső első fázisában a bérfelzárkóztatás utolsó, 2022. január 1-i lépcsőjét kérték  2021. július 1-re előrehozni. Emellett az orvosi pótlékok rendezéséhez hasonlóan a szakdolgozói pótlékok kialakítására is javaslatot tettek. A MESZK elnöksége 110 ezer egészségügyi szakdolgozó nevében kérte a két miniszter támogatását a "járványban emberfeletti munkát végző" szakdolgozók bérének rendezéséhez.

A Káslernek küldött levélre csaknem négy hónappal később, június 29-én Latorczai Csaba közigazgatási államtitkár reagált. Latorczai szavai szerint továbbra is számítanak a MESZK véleményére és mint írta: 

a béremelés témakörében a jövőben is kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kamarák részéről felmerülő kérdések áttekintésére sor kerüljön.

Az államtitkár ezután felidézte a 2016-18 közötti, 53 százalékos  béremelést, és a 2019-2022 közötti 72 százalékos emelést, majd megjegyezte: a 2021-től élete lépő új jogviszonnyal az alapellátásban dolgozókra is "kiterjednek a bérintézkedések".

Előkerült a 2020-as bruttó 500 ezres jutalom és a 2021-es 10 nap plusz szabadság.

A levél szerint mindezekkel az államtitkár csak

arra kívánt rávilágítani, hogy az egészségügyi szakdolgozók helyzetét a kormány évek óta kiemelt figyelemmel kíséri.

Ennek jegyében kijelentette: a béremelés következő időpontja 2022. január 1. 

Minden elképzelést alulmúl

Az Emmi 4 hónap elteltével megérkezett válasza minden elképzelésünket alulmúlta - kommentálta kérdésünkre a levelet Balogh Zoltán, MESZK elnök. Nem került volna többe 30 milliárd forintnál, ha a 2022. januárra ígért emelést idén júliusra előrehozzák, viszont rengeteget jelentett volna a több mint 90 ezer szakdolgozónak. Miközben mindenhonnan azt halljuk, hogy az egészségügyi dolgozók milyen áldozatos munkát végeztek a járvány idején, most az derült ki, hogy idén semmilyen illetményemelésre nem számíthatnak - mondta Balogh.

Az előző évek emelésével kapcsolatban felidézte, a 2019-es béremelés előtt azért kellett bérkiegészítést adni az ápolóknak, mert a kezdők fizetése a garantált bérminimumot sem érte el. Vagyis az emeléssel csak annyit értek el, hogy 2019. július 1. óta már nem kellett 195 ezer forintra kiegészíteni egy pályakezdő ápoló bérét, itt tartunk, nincs szó túlfizetettségről. A garantált bérminimummal voltunk állandó versenyben - fogalmazott a MESZK elnöke.

Hozzátette, a januári 20 százalékos béremeléssel hatalmasra nyílik az olló az orvosi és szakdolgozói bérek között. Míg tavaly decemberben a szakdolgozói kar besorolás szerinti átlagbére az orvosi bérek 54-57 százaléka volt, mostanra már csak a 33 százalékát teszi ki, 2023 januárra pedig az átlagos orvosi bér 20 százalékára csökken.

Egészségügyi szakdolgozókból már most is hatalmas a hiány, a meglévő állomány egyben tartásához, a toborzáshoz előremutató jövőképre lenne szükség, különben további tömeges pályaelhagyásra lehet készülni - mondta Balogh. A helyzet rendezés érdekében a MESZK elnöksége országos demonstrációt szervez, amire várhatóan július 17-27 között kerül sor.