A társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint azoknak, akik egészségügyi szolgáltatási járulékkal háromhavi elmaradásban vannak (ez jelenleg 22500 forint), érvénytelenítenék a tajszámukat - írja a Népszava. Aki így jár, az ezt követően nem juthat térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és támogatott gyógyszerhez.

A változás mintegy 100 ezer embert érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot. Például azoknak a diákoknak kell ilyen egyéni járulékfizetői szerződést kötniük, akik befejezték az iskolát, de még nincs munkájuk, vagy azoknak a nőknek, akik főállású feleségek, tovább azoknak, akik fizetés nélküli szabadságukat töltik. Azokra is vonatkozik a változás, akik két munkahely között vannak és az utolsó munkában töltött napjuk óta több mint 45 nap telt el.

Hasonlóan járnának azok is, akik egyszerre két országban is fenntartják a társadalombiztosítási jogosultságukat. A szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet biztosítása. Így aki külföldön vállal munkát, abban az országban jogosult a társadalombiztosítási ellátásokra, ahol dolgozik. Itthon ki kell jelentkeznie. Ám ezt sokan nem teszik meg, ha elmennek más országba dolgozni, hanem kiváltják az új lakhelyük szerinti biztosítást, és Magyarországon havonta fizetik egyéni szerződés keretében az egészségügyi szolgáltatási díjat. Eddig azért nem buktak le, mert nincs egységes európai informatika rendszer.