Merkely Béla, az intézmény rektora hétfőn sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az egyetem transzplantációs és sebészeti klinikáján tavaly 130 nem élődonoros veseátültetést végeztek, ezzel az egyetem az Eurotransplant legfrissebb listáján - egy beavatkozással lemaradva - a második helyre került.

A rektor az MTI tudósítása szerint kiemelte, sokan sokat tettek azért, hogy az egyetem az európai országok hasonló intézményeinek sorában a legjobbak között legyen a transzplantációk számában. A szív- és májátültetések Eurotransplant-listáján a második helyen szerepel az intézmény, előbbiből tavaly 64-et, utóbbiból 80-at végeztek el. Az intézményben 3500 szervátültetettet "követnek", kezelnek folyamatosan.

Az ötezredik veseátültetést egy 52 éves férfin hajtották végre, aki az Eurotransplanton keresztül jutott veséhez, amelyet repülővel szállítottak Budapestre. A beteg szövődmények nélkül, a műtétet követő 12. napon hazamehetett, azóta is jól van.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója az Eurotransplant adatait ismertetve elmondta: tavaly Magyarországon az elhunyt donorból történő szervadományozások száma 180 volt, ami tizenkettővel több az előző évinél. Agyhalottakból 543 szervet távolítottak el, és harminc élődonoros veseátültetésre is sor került 2019-ben.

Tavaly 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, öt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés, valamint 18 tüdőátültetés volt. A transzplantációs várólistára 612 új beteg került fel.