A bemutatott papírok szerint bár év elejétől a garantált bérminimum összege 195 ezer forint, a terület érdekvédelméért felelős vezetők - Cser Ágnes, EDDSZ elnök,  Éger István MOK elnök és Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének a vezetője - által "kiharcolt" béralku a kötelezően adandó minimum bért sem fedezi. Pontosan azért, mert a garantált bérminimum törvény által garantált, a bérlapon szereplő idei bért ki is kellett egészíteni valamivel több, mint háromezer forinttal "Minimálbérre, vagy Garantált bérminimumra történő kiegészítés" címen - írja Kunetz.

A 2019. július elsejétől érkező nyolc százalékos béremelés az ez évi garantált bérminimum 195 ezer forintos összegével számolva bruttó 15 600 forint havi többletet jelentene. Azonban ezt az összeget sem kapták meg sok helyen, ugyanis a béremelést az egyéb címen folyósított pótlék rovására hajtották végre, így a dolgozó ma is pontosan annyit keres, mint a béremelés előtt. Ez a lépés azonban törvénytelen - figyelmeztet Kunetz.

A jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a "bértáblák változása miatti alapbér (garantált illetmény) növekedés a foglalkoztatottat a munkáltató egyoldalú döntése alapján az alapbérén (garantált illetményén) felül megillető juttatás - különösen illetménykiegészítés - terhére, annak visszavonásával vagy csökkentésével nem biztosítható.