Újabb részletek derültek ki a kormány asztalán lévő egészségügyi reformról. A legújabb álláspont szerint a rendszer korszerűsítése, átalakítása a fővárosra is kiterjed majd – írja a Népszava. 

A szakmai szervezeteknek egyeztetésre szétküldött dokumentumban korábban még arról volt szó, hogy a főváros kimarad az ügyeleti rendszer átalakításából. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közzétette a Takács Péter államtitkárral zajló egyeztetéséről szóló összefoglalóját. Mint kiderült, az egészségügyet érintő kormányzati átalakító terveknek csak egy része kerül a most őszi ülésszakban a parlament elé. A reform többi részéről pedig majd 2023. év elején dönthetnek, de van olyan szabályozás, amihez a képviselők hozzájárulása sem kell.

reform szerint a rendelőintézetek átvétele egy folyamat lesz, nem pedig egylépcsős-határnapos kötelezettség, és csak a fenntartásra vonatkozik, a tulajdont nem érinti. Arra a kérdésre, hogy minden rendelőintézet a megyei kórházhoz fog-e tartozni, azt a választ kapta a köztestület, hogy amit az állam átvett, az mind.

Jövő év júliusától már a teljesítménymérés, -értékelés is megjelenik az egészségügyben dolgozó orvosok és más szakemberek bérében. Az ezzel kapcsolatos kamarai aggályokat azzal hárította: nem kell ettől annyira félni, hiszen a közigazgatásban is létezik a teljesítménymérés, ugyanakkor a gyakorlatban ez a dolgozóknak csak a körülbelül 5 százalékát, azaz a szélsőségesen alul- vagy felülteljesítő kollégákat érinti csak.

Takács Péter elmondta azt is, hogy a teljesítménymérést modellezték, és azt találták, hogy kis számú szakember az, akinek a teljesítménye érdemben visszaesett. A kamara vezetői azzal érvelnek, hogy november közepe van, és a 2023. január 1-től bevezetni kívánt teljesítménymérésről semmilyen információ nincs.