Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erősen eltúlzott számokat közölt a kormány, amikor harcot hirdetett az egészségügyi ellátórendszer potyautasai ellen, és a szabályok drasztikus változtatásról döntött - írja a Népszava. A július elsejétől hatályos új szabály szerint csak készpénz ellenében láthatja el az orvos azt, akinek három havi járuléktartozása van, és a patikában teljes árat kell fizetnie a gyógyszerekért.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter december közepén azzal magyarázta a törvénymódosítást, hogy 2019 első kilenc hónapjában 75 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátásokat. Izer Norbert adóügyi államtitkár ezt az adatot kiegészítette azzal, hogy összesen 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László György közérdekű adatigényléssel kikérte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az elmúlt évekre vonatkozó adatokat. Ebből kiderül: 2016 és 2019 között az orvosnál évente átlagosan mintegy 400 ezer ember kapott "piros lámpát", vagyis jelzést arról, hogy van valami probléma a járulékaik nyilvántartásával.

Az, hogy ebből mennyi az adminisztratív hiba és mennyi a tényleges nem fizetés, az az egészségbiztosító adataiból nem derül ki. Csak az, hogy az ellátásukra mennyit költöttek a közkasszából. Ez mindösszesen évente 2-2,2 milliárd forint. Azaz jóval kisebb, mint amekkora tb-járulékhiánnyal az államtitkár érvelt. Ám a "piros lámpások" ellátásából keletkező tb-hiány még a 2-2,2 milliárdnál is bizonyosan kisebb. Az adóhivatalnak ugyanis kötelessége az érintettektől behajtani az elmaradt járulékot.

Megszólalt a PM

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által kiszűrt potyautasok közül csak azok, akik esetében az adóhivatal 2019 elejétől szeptember 27-ig hozott (összesen 74 535 ) jogerős határozatot, összesen 6,64 milliárd forint közterhet mulasztottak el megfizetni - közölte a cikk megjelenése utána a pénzügyi tárca..

A PM szerint annak összemosása, hogy mennyibe került a NEAK nyilvántartásában szereplő 400 ezer piros lámpásként nyilvántartott magánszemély közül az egészségügyi ellátást igénybe vevők egészségügyi ellátása, illetve mennyi közteher nem fizettek meg, minden szakmai alapot nélkülöz. Az egészségügyi ellátásra fordított összeg ugyanis nem befolyásolja a járulékfizetés összegét. Mint ahogy például a munkabért terhelő járulék megfizetése is teljesen független attól, hogy az államkassza mennyit fordít a magánszemély egészségügyi ellátására.