Az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét minden évben az előző év júliusi inflációs rátájához kell igazítani. Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint júliusban 3,8 százalékos volt az infláció, idén pedig a szakemberek 3,6 százalékos inflációt jósolnak.

Mindez azoknak fontos, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, mert ezt az évente meghatározott összeget kell befizetniük a társadalombiztosításba, hogy megváltsák a jogosultságot.

Ez az összeg tavaly 7710 forint volt, de idén már 8000 forint, s a 2022-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben már azt rögzíti a beadvány, hogy 8250 forintra emelkedik, ami havonta 250 forintos többletet jelent majd a befizetőknek - olvasható a portálon.

Tavaly júliustól érvényes az a változás, hogy amennyiben elmarad a járulékfizetéssel az arra kötelezett, akkor az eddigi három helyett hat hónapi tartozás felhalmozódása után elég rendezni a tartozást. Viszont ennek ára van: egyben meg is kell térítenie az egészségügyi ellátást az arra szorulónak, ami nem csak a halasztható, hanem a sürgősségi ellátásokra is vonatkozik.