A 2019 nyarán bemutatott palack formáját egy, az 1930-as években az Egri borvidéken használt, de az utóbbi évekig így is szinte elfeledett borosüveg ihlette. Ezt formálták a modern kor elvárásainak megfelelővé. A palackon megjelenő „1552 Eger” felirat a város történelmének emblematikus, legfontosabb eseményének, az 1552-es év végvári ostromának állít emléket.

A különleges palackkal kapcsolatos első tapasztalatok után az Egri Borműhely borászai úgy látták, hogy tovább kell finomítani és egyértelműsíteni az üzenet, ezért igazítottak a borosüveg koncepcióján.

"Kevés borvidéknek adatik meg az a lehetőség, hogy önálló karakterre tegyen szert. Ha őszintén magunkba nézünk, ez számunkra sem mindig volt mindig magától értetődő, pedig a bikavér mindig is itt volt a szemünk előtt. Azzal azonban, hogy az egri borászok elköteleződtek az egri bikavér mellett, minden egyértelművé vált. Az Egri borvidék újfajta öntudatra ébredésének lehetünk most tanúi. Az Egri Bikavér Palack egy újabb lépés ebbe az irányba” – magyarázta a háttérben zajló munkát a borvidék egyik legismertebb borásza, Gál Tibor.

Az új és hatályos szabályozás szerint az Egri Bikavér Palackba tehát mostantól kizárólag egri bikavér kerülhet. Annak érdekében, hogy az egyedi palack egyet jelentsen a megbízhatóan jó minőségű bikavérrel, a borvidék két magasabb eredetvédelmi kategóriájába sorolt, azaz a superior és a grand superior bikavérek automatikusan megkapják a jogot arra, hogy az Egri Bikavér Palackba töltsék őket. Az ettől alacsonyabb szintre rangsorolt classicus tételeknek azonban egy önálló kóstoláson is bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek a kívánt kritériumoknak. Ha ez sikerül, engedélyt kapnak a palack használatára.