Három javaslat volt a tanács előtt: 25 bázispontos emelésre, tartásra és negyedszázalékos csökkentésre vonatkozó. Végül egy hajszálon múlt, de az emelés mellett döntött a tanács - mondta Simor András jegybankelnök. Az MNB monetáris tanácsa hétfői ülésén az eddigi 5,75 százalékról 6 százalékra emelte az alapkamatot.

A fő érvet a decemberi infláció szolgáltatta - mondta az MNB elnöke. A piac negatívan értékelte a decemberi 4,7 százalékos számot, ám az ahogy már többször előfordult, ami a piac számára meglepetést okozott, arra a jegybank számított. Az infláció szerkezete viszont meglepte a jegybanki stábot is. A piaci szolgáltatások drágulása tompítva jelentkezett, és a nyers élelmiszerek áremelkedése is lassabban áramlik tovább, ahogy a béradatok is kedvezően alakultak inflációs szempontból - sorolta a pozitívumokat a jegybank elnöke.


Az iparcikkek árai viszont hosszú idő után újra emelkedtek, de ami mindenképp negatív hír, hogy az olaj és nyersanyagok drágulása világszerte nagyobb méreteket ölt, mint a korábban várt. Ez ugyan még nem jelentene gondot, ha egy alacsony inflációs környezetű gazdaságban zajlana, ám Magyarországon ez fokozottabb kockázatokat rejt magában - ez a tény volt az, ami az emelés irányába billentette a jegybanki tanácsot - fogalmazott Simor.

Az MNB döntés az elkötelezettséget mutatja, azaz a tanács mindent el akar követni annak érdekében, hogy az inflációs célon lehorgonyozza a várakozásokat és a kívülről érkező ársokkok ne okozzanak másodkörös hatásokat - jelentette ki Simor.

Az ország kockázati megítélése ugyanakkor semmilyen szerepet nem játszott a döntésben. Egyrészt nem is változtak egy hónap alatt az ország kockázati felárai, másrészt ez nem volt ok, ilyen érv nem is hangzott el a tanács ülésén. A márciustól új felállással ülésező monetáris tanács sem volt szempont ezen és a korábbi ülésen sem - hangsúlyozta Simor újságírói kérdésre.

A jövőre vonatkozóan a jegybank elnöke nem akart adni iránymutatást. A tanács a következő hónapokban az inflációs kockázatok mérlegelése alapján dönt a további kamatemelés szükségességéről - hangsúlyozta a testület is.

Azt viszont kiemelte Simor: nem érdemes abból kiindulni, hogy ha a tanács a múlt hónapban emelt, akkor a következőben is fog. A februári döntés során a tanácstagok nyitottak lesznek, nincs elkötelezettség semmilyen forgatókönyv mellett.