Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint írták, a törvénykezési szünet tartama alatt a bíróságok - fő szabály szerint - nem tartanak tárgyalásokat.
A polgári eljárásokban - bizonyos kivételektől eltekintve - nem számít bele a határidőkbe a törvénykezési szünet időszaka. A határidők számításának általános szabályai irányadók azonban az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli eljárás, előzetes bizonyítás esetén, egyes végrehajtási perekben és nemperes eljárásokban - idézi az MTI.

Hozzátették: büntetőügyekben a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti, a büntetőbírák ez idő alatt is eljárnak az előállításos ügyekben és döntenek a kényszerintézkedésekről.

Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak, az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba - közölte az Országos Bírósági Hivatal.

Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható tájékoztatás szerint a július 22-től augusztus 30-ig tartó ítélkezési szünet a testület ügyrendjében meghatározott határidőkbe nem számít bele, az ítélkezési szünet ugyanakkor nem érinti alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így többek között az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozót.