Az MNB monetáris tanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette az irányadó kamat szintjét. A 2009. júliusi 100 bázispontos kamatcsökkentéssel együtt ez már az egymást követő nyolcadik olyan ülés volt, ahol az irányadó ráta lefelé mozdult el.

Az Equilor szakértőinek várakozása szerint a döntést követően határozatlan időre leállhat a kamatcsökkentési folyamat. Az előrejelzést több tényező is támogatja belföldön és külföldön egyaránt - vélekednek a szakértők.

Még égnek a görögtüzek

A külső tényezők között mindenképpen fontos kiemelni, hogy a piaci hangulat szeszélyesebbé vált az utóbbi időben, ha nem is egyértelműen romlott el. A hazai folyamatokat legfajsúlyosabban az Európai Unió mediterrán tagállamait érintő államháztartási nehézségek befolyásolhatják, ugyanis az államcsőd miatti félelmek különösen a magasabb kockázati besorolás alá eső feltörekvő piaci eszközök megítélést ronthatják, ráadásul ebben a térségben is növekvő hiánytól szenvednek a költségvetések. Bár Magyarországon a 2010-es deficitcél relatíve alacsony, a választások miatt nálunk is nagyok a kockázatok - áll az Equilor elemzésében.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője azonban úgy véli, a világ tőzsdepiacainak januári pánikszerű esését követő februári korrekció azt jelzi, a kockázatvállalási hajlandóság globális szinten is javult, támogatva a tovább kamatcsökkentést.

Nem elhanyagolható az a tény sem - figyelmeztet az Equilor -, hogy felerősödtek a kamatemelési várakozások a tengerentúlon, bár Magyarország számára az eurózóna alaprátája az indikatív, mégis a múlt csütörtökön 25 bázisponttal megemelt amerikai diszkontkamatláb sok piaci szereplő számára azt jelentette: még az idén megkezdődik az amerikai irányadó kamatszint megemelése. Ez fontos jelzés lehet a hazai döntéshozók számára, hiszen például ha beindul a nemzetközi kamatemelési ciklus, azzal a hazai kamatcsökkenés pályája a végéhez ér.

A választások is megálljt parancsolhatnak az enyhítésnek

Az ország kockázati megítélésében döntő jelentőségű lehet az áprilisi választások kimenetele, illetve az új kormány fiskális célkitűzései, ami egyelőre komoly kérdőjeleket vet fel az idei költségvetési hiánycél tarthatóságával kapcsolatban. Ezek miatt szinte kizárható a következő két hónapra, hogy a monetáris tanács az alapkamathoz nyúljon, ezt leghamarabb a választásokat követő időszakban teheti meg - olvasható az Equilor elemzésében. A befektetési cég előrejelzése szerint legfeljebb még egy 25 bázispontos vágásra nyílhat tere a monetáris tanácsnak, de ennek a valószínűsége is jelentősen behatárolt.

Van még muníció

Az időközben itthon megjelent reálgazdasági adatok továbbra is rendkívül gyenge aktivitást tükröztek, ami egyáltalán nem utal inflációs nyomásra - figyelmeztet Bebesy Dániel. A vártnál jobb negyedik negyedéves adat inkább csak a revíziók miatt mutatott kisebb visszaesést. A januári inflációs szám ugyan nem várt megugrást mutatott, de a most publikálandó legfrissebb Inflációs Jelentés feltehetően még elegendő muníciót biztosított a további kamatcsökkentéshez.