Amerikai sajtóértesülések szerint a külügyminisztérium már december 23-án közvetítette Donald Trump stábjának utasítását, mely szerint az új elnök visszavonja az összes tengerentúli politikai nagykövet kinevezését. Colleen Bell budapesti nagykövet sem volt ez alól kivétel, aki január 6-án jelentette be, hogy január 20-ától már nem lesz nagykövet. Az Egyesült Államok követsége pedig kedden jelentette be, hogy ideiglenesen a tavaly nyáron misszióvezetőnek Magyarországra érkezett David J. Kostelancik veszi át a képviselet vezetését ügyvivőként.

Kinevezésekor az Index Moszkva-szakértőként jellemezte Kostelancikot, aki hivatalos életrajza szerint az amerikai külügyminisztérium európai és ázsiai irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette. Előtte 2008 és 2010 között segítette az oroszországi amerikai nagykövet munkáját. Magyarországi kinevezése előtt az amerikai törvényhozás Helsinki Bizottságának volt a külügyminiszteri főtanácsadójaként. A külügy kelet-európai és ázsiai ügyekért felelős irodájában is dolgozott.

Alapdiplomáját a Northwestern Egyetemen szerezte matematika és politikai tudományok tárgyakban. Mesterfokozatos diplomáját már a Michigani Egyetemen orosz és kelet-európai tanulmányok, valamint a National War College-en nemzetbiztonsági politika szakon szerezte meg. Nős és két gyereke van.

Szemben Colleen Bellel, aki Barack Obama adománygyűjtőként szerezte meg a budapesti nagyköveti posztot, Kostelancik karrierdiplomata. Mostani helyettesi jogköre pedig a NAV kitiltási botránya miatt ismertté vált M. André Goodfriendéhez hasonlók. Egyelőre nem tudni, hogy Donald Trumpnak van-e választottja Budapestre.

Fotó forrása: US Embassy Hungary