Nagyjából 190 ezer aláírást adott le pénteken Kész Zoltán független képviselő a Nemzeti Választási Irodán a bérplafonról szóló népszavazás érdekében. Mivel a népszavazás kiírásához legalább 200 ezer aláírás kell, az biztos, hogy kötelező erejű szavazás nem lesz - írta az Index.

Kész még tavaly év végén hirdette meg, hogy lopásgátló népszavazásokat akar tartani. Ebből az egyik kérdés jutott el az aláírásgyűjtés szakaszába - a 2 milliós bérplafonról szóló.

Így szól a kérdés: Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?

Június 3-án lejárt a határidő. Kész szerint "példátlan siker az, hogy egy független képviselő ilyen mennyiségű aláírást gyűjtsön össze egy kezdeményezéshez". Az NVI-nek hatvan napja van ellenőrizni az aláírásokat. Mivel a 100 ezer érvényes feltehetően meglesz, az Országgyűlés elé kerülhet a kérdés. A fideszes többség eldöntheti, elrendeli-e a népszavazást - írta a portál.