Lapunk információi szerint a két korábbi vezérigazgató-helyettes szeptember elsejei távozása után a belső felelősségi köröket is alaposan átalakították az adósságkezelő intézménynél.

Így a tíz főosztály plusz a főkönyvelőség, mint szervezeti egység közül jelenleg már öt (az elemzési, az elszámolási, a kockázatkezelési, a tervezési és adatszolgáltatási főosztály, valamint a főkönyvelőség) a vezérigazgató-helyettes felügyelete alá tartozik, míg a többi hatot (a beszerzési és ellátási, az informatikai, a jogi és társasági, a marketingkommunikációs, a tőkepiaci, valamint a treasury főosztály) közvetlenül Barcza György vezérigazgató felügyeli - erről tanúskodik az intézmény aktuális organogramja is.

Még augusztus közepén adott hírt a Portfolio.hu - piaci körökből származó információk alapján - arról, hogy szeptembertől távozik az ÁKK vezérigazgató-helyettesi tisztségéből Borbély László András, valamint Búzás László.

Az átalakítás két lépésben történt: idén a nyár folyamán a két korábbi vezérhelyettes közül Borbély László András általánosból pénzügyi vezérigazgató-helyettes lett, míg Búzás László akkor még maradt a pénzügyi vezérigazgató-helyettesi tisztségben, míg Réz András előrelépett a stratégiai és kockázatkezelési vezérigazgató-helyettesi posztra.

Kinevezése előtt Réz András az ÁKK főosztályvezetője volt. A szakember 1989-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász diplomát, majd 1993-ban egyetemi doktori címet szerzett szociológiából. Réz Pályáját 1990-1995 között a Pénzügyminisztériumban (PM) kezdte, ahol különböző területeken dolgozott a pénzügyi szféra és szabályozás, fiskális politika és államadósság kezelés témákban, majd 1995-től az ÁKK-ban dolgozik: kezdetben az elemzésekért felelt, 1996-tól tervezésért és elemzésekért felelős főosztályvezető lett és 2001-től vezeti az ÁKK Zrt tervezési, elemzési és kockázatkezelési főosztályát, emellett 2003-2010 között a Diákhitel Zrt felügyelőbizottsági tagja is volt.

A Napi.hu úgy tudja, hogy a váltás oka alapvetően az volt, hogy Barcza György, az ÁKK élén Töröcskei Istvánt február elsejével váltó vezérigazgató elődjénél lényegesen nagyobb aktivitásra vágyott és egyre nagyobb felelősségi kör került közvetlenül az irányítása alá, így a két korábbi vezérhelyettes alól gyakorlatilag "elfogyott" a munka.

A váltást nem verték nagydobra. Az ÁKK még augusztus 31-én azzal intézte el lapunk kérdését, hogy "piaci értesüléseket az ÁKK Zrt. nem kommentál".

Amíg a múltban az ÁKK "szakmai arca" a múltban alapvetően Borbély László András volt, úgy tudjuk, hogy a jövőben nem vár ilyen, nyilvánosság előtti nagyobb szerep Réz Andrásra, az egyértelműen Barcza Györgyé lesz. Barcza - aki az ÁKK előtt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzőjeként és a Napi Gazdaság főszerkesztőjeként dolgozott - legutóbb a múlt héten, a miskolci közgazdász vándorgyűlésen beszélt a nyilvánosság: szavai szerint a brókerbotrányok nyomán 50-100 milliárd lakossági forint "ment át" az ÁKK-hoz, tovább a lakossági állampapír-állomány két év alatt akár el is érheti a külföldiek által birtokolt forint alapú állampapírok állományát, kiegyensúlyozottabbá téve a finanszírozást.

A Céginfo.hu legfrissebb adatai szerint az ÁKK Zrt. létszáma 58 fő.