A Napi Gazdaság cikke


Bár a válság és a közigazgatási eljárásokról szóló törvény változásai miatt az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) is kevesebb ellenőrzést végzett 2009-ben, a korábbi évekhez képest nem változott a feltárt jogsértések, az érintett munkavállalók aránya, de az ágazati megoszlása sem - mondta Dudás Katalin, az OMMF elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján.

Tavaly mintegy 53 ezer munkaadót és közel 863,5 ezer dolgozót érintettek a munkaügyi, illetve munkavédelmi ellenőrzések. A vizsgált munkáltatók 74 százalékánál találtak szabálytalanságot, és ezek a munkavállalók 60 százalékát érintették. A munkaügyi ellenőrzéseknél az érintett munkavállalók aránya 2008-ban 60, 2007-ben pedig 65 százalék volt. Tavaly jelentősen, 10 ezer fölé emelkedett az OMMF-hez érkező közérdekű bejelentések száma és az ezek alapján feltárt jogsértések száma is - tette hozzá Dudás Katalin.


A két területen kiszabott összes bírság meghaladta a 6,5 milliárd forintot. Ez 18 százalékkal kevesebb a 2008-ban kiróttnál. A bírságok számának növekedésében jelentős szerepe volt a súlyos jogsértések esetében kötelezővé tett bírságolás júniusi bevezetésének, ugyanakkor a bírságösszeg meghatározásában továbbra is megmaradt a felügyelők mérlegelési jogköre.

 

Az OMMF tapasztalatai szerint továbbra is jelentős a feketefoglalkoztatás mértéke, tavaly több mint 56 ezer feketemunkást találtak a felügyelők az ellenőrzésekkor. A teljesítmény-viszszaesés ellenére az építőiparban a legtöbb a feketemunkás, ám a vagyonvédelem területén és a kereskedelemben is jelentős a számuk.

A csökkentett létszámmal való gazdálkodás miatt jelentősen megugrott a munkaidő-pihenőidő, valamint rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértése is: sokszor csak a szabályok ismeretének hiánya áll a háttérben, de egyre többször tapasztalták a felügyelők, hogy meg sem kísérelte a munkaidő-nyilvántartás vezetését a munkaadó.