Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon a lakások egyharmada energetikailag korszerűtlen, az így elvesző energia pedig nemcsak jelentős károsanyag-kibocsátáshoz, hanem feleslegesen magas rezsiköltségekhez is vezet. Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kutatásai szerint a hazai háztartások 10-21%-a energiaszegénynek számít, azaz nem képes megfelelő szintre fűteni lakását, vagy mindez aránytalanul nagy terhet jelent számára. A fenti kihívásokra egyszerre igyekszik megoldást adni a most útjára indult kezdeményezés.

„A RenoPont komplex szolgáltatásának célja, hogy az energetikai felújítást tervezők minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen kaphassanak meg, ami egyszerűvé és kiszámíthatóvá teszi számukra a folyamatot. Kulcsfontosságú, hogy sikerüljön előrelépni az ingatlanok energiagazdálkodása terén, hiszen ez nagyban hozzájárulna az ország klímavédelmi céljainak teljesítéséhez, nem mellesleg komfortosabb, egészségesebb, szebb, értékesebb és alacsonyabb rezsivel fenntartható otthonokat eredményezne” – mondta a megnyitón Méhes Martina, az Energiaklub ügyvezetője és szakmai igazgatója.

Az Európai Unió Horizon 2020 programjának finanszírozásában megvalósuló kezdeményezést az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., az AACM Central Europe Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete dolgozta ki. A RenoPont weboldalán és a tervek szerint folyamatosan bővülő irodahálózatban többek közt átfogó szakmai tanácsokkal és megbízható szakértői segítséggel és kivitelezői adatbázissal várják az érdeklődőket.

Az eseményen Pikó András, Józsefváros polgármestere is örömét fejezte ki az új iroda átadása kapcsán, hiszen, mint mondta, a segélytípusú támogatások helyett a háztartásokat abban kellene támogatni, hogy az energiahatékonyság javítása révén tudják csökkenteni költségeiket. Hozzátette: „a központban olyan jelentős, és másként csak nehezen, hosszú idő alatt begyűjthető ismeretanyagra tehetnek szert az intézményi szakemberek és a lakosok, amely segíti a klímatudatosság fejlődését.”

A VIII. kerületi Gutenberg téren található RenoPont irodában elérhető lesz a szintén a Horizon 2020 program által támogatott PowerPoor projekt energiaszegénységgel küzdő háztartásokat segítő szolgáltatása is. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja, hogy a háztartások energiafelhasználási szokásainak elemzésével és személyre szabott tanácsadással javítsa a kerületben élő, rászoruló családok életszínvonalát. A lakosokat a tervek szerint minden héten egy előre meghatározott fogadóórában az önkormányzat szakértő kollégái várják majd.