Bár az immár országos működési engedéllyel bíró, nemzeti gázszolgáltatóvá előlépett Főgáz semmilyen különleges előnyt nem kínál leendő partnereinek, hamarosan a lakosság nagyobbik hányada a a Főgáznál találhatja magát. A Magyar Nemzet szerint ugyanis a francia hátterű GDF Suez után hamarosan a német E.ON is visszaadhatja a háztartások földgázzal történő kiszolgálásához szükséges úgynevezett egyetemes szolgáltatási engedélyét. Emellett a harmadik területi gázellátó céget, a Tiszántúli Gázszolgáltatót birtokló olasz Eni konszern is hasonló lépést fontolgat.

Ha ez bekövetkezne, akkor egy csapásra az állami tulajdonú Főgáz Zrt. válna a mintegy 3,3 millió hazai lakossági fogyasztó ellátójává. Így azonban a családok gázellátásán a kormány által mesterségesen leszorított gázdíjak miatt keletkező évi több tízmilliárd forint nagyságrendű veszteség is az állami gázvállalatnál csapódna le, csakúgy, mint a nem fizető felhasználók miatt évről évre halmozódó több milliárd forint kintlévőség - állítják szakértők, akik ugyanakkor úgy vélik, a Főgáznál jelentkező hiányt később adóforintokból kellene pótolni, ami az Európai Unió szabályai szerint tiltott állami támogatásnak minősülne.

Abban az esetben viszont, ha a Főgáz - természetesen a többi esetleg piacon maradó szolgáltatóval együtt - engedélyt kapna a kormánytól a gázárak emelésére a veszteségei lefaragásához, akkor a lakosságnak kellene a jelenleginél többet fizetne a gázért, vagyis adófizetőként vagy fogyasztóként, a családoknak előbb-utóbb meg kell fizetniük a földgáz valós árát - állítják a szakértők.

Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője úgy véli: a kormány jelenleg tudatosan törekszik a hazai lakossági gázpiacon tevékenykedő nemzetközi cégek kiszorítására. Ha viszont ez befejeződik, várhatóan arra összpontosít majd a kabinet, hogy megszűnjön a kisfogyasztói gázpiac veszteséges működése.

A most ráfizetéses üzletágat ugyanakkor a már egyeduralkodó Főgáz támogatása érdekében akár a lakossági gáztarifák emelése nélkül is nyereségessé teheti a kormányzat, hiszen az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkentek a nemzetközi gázbeszerzési árak, s közben a háztartások gázdíjai nem mérséklődtek - így ezer köbméternyi orosz import gázért manapság mintegy 260 dollárt kell fizetni a korábbi 300 dollár feletti árszint helyett, miközben a családok továbbra is köbméterenként 70 forint körüli árat fizetnek.