Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az immár országos működési engedéllyel bíró, nemzeti gázszolgáltatóvá előlépett Főgáz semmilyen különleges előnyt nem kínál leendő partnereinek, hamarosan a lakosság nagyobbik hányada a a Főgáznál találhatja magát. A Magyar Nemzet szerint ugyanis a francia hátterű GDF Suez után hamarosan a német E.ON is visszaadhatja a háztartások földgázzal történő kiszolgálásához szükséges úgynevezett egyetemes szolgáltatási engedélyét. Emellett a harmadik területi gázellátó céget, a Tiszántúli Gázszolgáltatót birtokló olasz Eni konszern is hasonló lépést fontolgat.

Ha ez bekövetkezne, akkor egy csapásra az állami tulajdonú Főgáz Zrt. válna a mintegy 3,3 millió hazai lakossági fogyasztó ellátójává. Így azonban a családok gázellátásán a kormány által mesterségesen leszorított gázdíjak miatt keletkező évi több tízmilliárd forint nagyságrendű veszteség is az állami gázvállalatnál csapódna le, csakúgy, mint a nem fizető felhasználók miatt évről évre halmozódó több milliárd forint kintlévőség - állítják szakértők, akik ugyanakkor úgy vélik, a Főgáznál jelentkező hiányt később adóforintokból kellene pótolni, ami az Európai Unió szabályai szerint tiltott állami támogatásnak minősülne.

Abban az esetben viszont, ha a Főgáz - természetesen a többi esetleg piacon maradó szolgáltatóval együtt - engedélyt kapna a kormánytól a gázárak emelésére a veszteségei lefaragásához, akkor a lakosságnak kellene a jelenleginél többet fizetne a gázért, vagyis adófizetőként vagy fogyasztóként, a családoknak előbb-utóbb meg kell fizetniük a földgáz valós árát - állítják a szakértők.

Felsmann Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője úgy véli: a kormány jelenleg tudatosan törekszik a hazai lakossági gázpiacon tevékenykedő nemzetközi cégek kiszorítására. Ha viszont ez befejeződik, várhatóan arra összpontosít majd a kabinet, hogy megszűnjön a kisfogyasztói gázpiac veszteséges működése.

A most ráfizetéses üzletágat ugyanakkor a már egyeduralkodó Főgáz támogatása érdekében akár a lakossági gáztarifák emelése nélkül is nyereségessé teheti a kormányzat, hiszen az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkentek a nemzetközi gázbeszerzési árak, s közben a háztartások gázdíjai nem mérséklődtek - így ezer köbméternyi orosz import gázért manapság mintegy 260 dollárt kell fizetni a korábbi 300 dollár feletti árszint helyett, miközben a családok továbbra is köbméterenként 70 forint körüli árat fizetnek.