A kormányoldal szerint az ellenzék az oligarchák pártjára állt, az ellenzéki véleményekből viszont az derül ki, hogy nem kívánnak részt venni a "fideszes maffiaháborúban", és nem bánják, hogy a kormánypárt belesétált a saját maga által korábban állított csapdába - írta a nol.hu.

Az e héten elstartolt állami földeladások előkészítésének finisében az Agrárkamara fideszes elnöke, Győrffy Balázs előterjesztett egy törvényjavaslatot, amely a kétharmados földforgalmi törvény feles többséggel elfogadott átmeneti rendelkezéseit kívánta módosítani. A módosító lehetővé tette volna, hogy az állami földek új tulajdonosai a piaci szintre emelhessék a régi bérlők által fizetett bérleti díjakat az agrárkamara közbeiktatásával.

Ez azonban nem sikerült, mert az előző Orbán-kabinet alapos munkát végzett: a 2013 decemberétől hatályos földforgalmi törvény nem engedi meg a korábban megkötött földbérleti szerződések utólagos módosítását. Ezzel épp a politikai kedvezményezetteket védték volna Orbánék, most azonban visszafelé sült el a fegyver: bár Simicskáék időközben kegyvesztettek lettek, úgy tűnik, hogy a bérleti szerződéseikhez nem lehet hozzányúlni - jegyzi meg a lap.

A képviselők egy olyan szövegváltozatot fogadtak el, amely lehetővé teszi ugyan a díjemelést, de a kétharmados szabályokba ütköző visszamenőleges hatály nélkül. Vagyis csak a 2013 decembere, a földforgalmi törvény hatályba lépése után megkötött bérleti szerződéseknél lesz mód a díjak felülvizsgálatára (méghozzá az Agrárkamara beavatkozása nélkül, bírósági úton). A kormánytöbbség az eredetileg eltervezett módosítást sarkalatossá is minősítette volna, ám ehhez, ugyanúgy, mint a visszamenőlegességhez, nem volt meg a szükséges kétharmad - írta a Népszabadság.