Csütörtökön nem indít kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság Magyarország ellen a Magyar Nemzeti Bank egyes műveleteit terhelő pénzügyi tranzakciós illeték miatt - közölték nevük elhallgatását kérő források szerdán Brüsszelben - írja a Bruxinfo.

Emlékezetes, hogy szeptember elején jól értesült brüsszeli források még jó eséllyel valószínűsítették, hogy a Bizottság szeptember 27-én megindítja a kötelezettségszegési eljárást, mivel a magyar parlament által elfogadott formájában úgy tekint az illetékre, mint ami a jegybankok függetlenségére vonatkozó uniós szabályokba ütközik.

A pontos ok nem ismert, de egy forrás vélelmezte, hogy egyszerűen még nincs döntésre készen a dosszié. Ez azt sugallja, hogy csupán halasztásról van szó, nem pedig arról, hogy Brüsszel megváltoztatta volna álláspontját az ügyben. Úgy tűnik, hogy ellenkezőleg, a Bizottság továbbra is azon a véleményen van, hogy az MNB egyes műveleteire kivetendő adó akadályozná a jegybankot feladatainak független ellátásában. További részletek a Bruxinfo honlapján.