Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság november 7-én teszi közzé az összes tagállamra, így Magyarországra vonatkozó hivatalos makrogazdasági és költségvetési prognózisait. Legkésőbb eddig az időpontig fog kiderülni, hogy mi a Bizottság prognózisa 2013-ra. Ha a Bizottság 3 százalék fölötti hiányt prognosztizálna, akkor - az esetleges szankciók elkerülése, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése érdekében - a kormány kész újabb intézkedésekről dönteni, ezek közé tartozhatnak a miniszterelnök úr által említett lépések - felelte egy kérdésre válaszolva Banai Péter, az NGM helyettes államtitkára.

A Portfolio azon kérdésére, hogy az októberben két intézkedéssorozat keretében bejelentett 764 milliárd forintos kiigazításon felül még mekkora egyenlegjavításra van szükség a 2013-as költségvetésben (amelyre múlt pénteken Orbán Viktor is utalt Brüsszelben), Banai Péter nem mondott konkrét számot, csupán annyit közölt: "a második intézkedéssorozatra, illetve esetleges további lépésekre kizárólag az Európai Bizottság magyar kormánytól eltérő számításai miatt volt, illetve lehet potenciálisan szükség".

"A kormány számításai szerint az október 5-én ismertetett intézkedések biztosítják a 2013-as 2,7 százalékos hiánycél elérését. A kormány által október 17-én elfogadott második intézkedéssorozattal a hiánycél nem változott, az továbbra is a GDP 2,7 százaléka. E második intézkedéssorozat a korábban feltételezetthez képest némileg alacsonyabb növekedést eredményezne, valamint jelentősen nő az úgynevezett Országvédelmi Alap (tartalék) előirányzatának összege. Az október 5-i és október 17-ei intézkedések között nincs átfedés, teljes összegük 764 milliárd forint" - hangsúlyozta az NGM helyettes államtitkára.