A kormány kezdeményezésére a Budapesti Corvinus Egyetem 2019-es magánosításával kezdődően összesen tíz állami egyetem alapítványi fenntartásba kerüléséről döntött az országgyűlés, további öt egyetemnél a következő hónapokban várható formális döntés ugyanerről. Kilenc egyetemi alapítványt már létrehozott a kormány, ezek kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba több aktív fideszes politikust, országgyűlési képviselőket, polgármestereket és kormánytagokat is delegált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter - kezdi összesítését a Magyar Narancs, amely azt is megnézte, hogy a már állami kézben lévő testületekben milyen fizetésért dolgoznak a politikusok, miniszterek, államtitkárok.

Az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumának két fideszes országgyűlési képviselő is tagja, Bajkai István és Fazekas Sándor. Vagyonnyilatkozatuk szerint mindketten havi bruttó 1,5 millió forintos jövedelemben részesülnek ezért. Bár ezen nyilatkozatok a tavalyi évre szólnak a lap szerint, így nem biztos, hogy nem változott a javadalmazásuk. Bajkai István egyébként a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványban (KESMA) betöltött kuratóriumi tagsága után is kap havi bruttó 751 880 forintot. Fazekas a földügyi kormánybiztosi pozíciója után még havi bruttó 997 ezer forintot keres.

A Corvinust fenntartó Maecenas Universitatis Corvini alapítvány kuratóriumában György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára tag, aki vagyonnyilatkozata szerint szintén havi bruttó 1,5 millióért van az egyetemi testületben. Ő további bruttó 600 ezret kap az ELTE-ről, 420 ezret pedig a Hiventures Zrt.-től.

A Neumann János Egyetemért Alapítványban dolgozó Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő havi bruttó díjazása 850 ezer forint volt december 31-én. Azonban a lap megkeresésére elküldött egy dokumentumot, amely szerint a Neumann Alapítvány jelenleg havi nettó 8,8 millió forintot költ vezető tisztségviselőire; mivel nyolcan vannak (öt kuratóriumi és három fb-tag), ez fejenként havi nettó 1,1 millióra jön ki, ha egyenlő tiszteletdíjat kap mindenki a testületben.

A Neumann Alapítvány felügyelőbizottságában tag Kecskemét fideszes polgármestere Szemereyné Pataki Klaudia is, aki bruttó 1 654 135 forintra számíthat innen.

Szijjártó Péter külügyminiszter (a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja), Varga Judit igazságügyi miniszter (Universitas Miskolcinensis Alapítvány), Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár (Soproni Egyetemért Alapítvány) nem vesz fel tiszteletdíjat a munkájáért. Kilóg a sorból Gaál József kecskeméti alpolgármester (Neumann Alapítvány), aki tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozata szerint még nem, de saját tájékoztatása szerint 2021-ben kap fizetést a kuratóriumi tagságáért, havi nettó 1,1 millió forintot kereshet a többi tag javadalmazása alapján.

A Telex.hu a DK korábbi adatkérései alapján annyi kiegészítést tesz még a Magyar Narancs cikkéhez, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke, Böszörményi Nagy Gergely havi 1,205 millió forint díjazásban részesül, de ennyi pénzt kap Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Kopek Gábor miniszteri biztos is.