TV2 híradója nemrég készített egy összeállítást arról, hogy egyre több a vadbaleset, amelyek néha emberéleteket is követelnek.

Ebben a riportban szólalt meg Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, aki szerint a gazdák gyakran betemetik az útközeli árkokat. Ez több szempontból is problémás: egyrészt romlik az utak vízelvezető-képessége, amely miatt burkolathibák lehetnek, másrészt a vadak is könnyebben jutnak az útra.

A NAK szerint viszont a gazdálkodóknak nem érdeke az utak melletti árkok beszántása, illetve egy, akár kétméteres kerítést könnyen átugró szarvast mozgásában nem akadályoz semmilyen árok.

A vadak egyedi viselkedésére a gazdáknak nincs olyan hatása, hogy azokért felelősségük általánosan kimondható lenne

- írta a kamara.

A közúti vadbalesetek kapcsán meg kell jegyezni, hogy az úttestek és útpályák melletti búvóhelyek, bokrosok, árokpartok, fasorok jelenléte sokkal inkább hozzájárulhat a balesetekhez. A takarásból kilépő vad a gépkocsivezetők számára az úttestre kilépésig alig látható.

Válaszolt a közútkezelő

"Társaságunknak a legkevésbé sem áll szándékában kedvezőtlen színben feltüntetni a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások és gazdák tevékenységét. Általánosságban elmondható, hogy megyei és mérnökségi szinten is aktív, szoros és jó kapcsolatokkal rendelkezünk a gazdálkodókkal. Tisztában vagyunk vele, hogy a gazdák túlnyomó többsége szabályosan műveli földterületeit, hozzáállásukra a kirívó kivételek alapján sem tehető általánosító megjegyzés" - írja közleményében Szilvai József Attila vezérigazgató.

A magam és munkatársaim nevében ezúton is elnézést kérek mindazoktól, akik sértőnek találták a hivatkozott

- tette hozzá.

A TV2 kifejezetten a vadbalesetekről érdeklődve készített riportot. A Magyar Közút hangsúlyozta, hogy számos oka lehet annak, hogy a vadak a közutakra jutnak, ebből csak az egyik az, ha a zöld sávként működő árkokat is beszántják. Nem a gazdák általános tevékenységéről beszéltek, hanem arról, ha közúti területet is érintenek a földművelési munkáikkal.

A teljes beszélgetésből kivágott, adásba került rész valóban alkalmas lehetett arra, hogy a nyilatkozatot a szabályszerűen eljáró gazdák sérelmesnek érezhessék - írja közleményében a cég vezetője.

A címlapkép forrása: Szabó Dániel/Napi.hu.