A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Információink szerint még korántsem lefutott az úgynevezett adómegkerülő életbiztosítások által kihasznált kiskapu bezárása, azaz a megtakarítási (visszavásárlási értékkel rendelkező) konstrukciók cégek által fizetett díja adómentességének megszüntetése. Hiába tette ugyanis magáévá a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a biztosítók és a PSZÁF javaslatait, úgy fest, egyes piaci szereplők lobbitörekvései szembemennek a piaci konszenzussal: a hírek szerint a CIG Pannónia Biztosító képviselőinek múlt héten a gazdasági tárca illetékeseivel folytatott megbeszélésein szóba került az adómegkerülő életbiztosítások változatlan feltételek melletti életben tartása.

Hogy többfrontos harcról lehet szó, azt jól mutatja, hogy már a parlament előtt van Papcsák Ferenc fideszes képviselő azon egyéni indítványa, amely annulálná az NGM adószakértőinek eredeti elképzeléseit. A képviselő javaslata ugyanakkor annak a veszélyét is magában hordozza, hogy elfogadásával nemcsak az élet-, de az egészségbiztosításoknál is lehetővé válik a biztosított számára a befizetett díj visszatérítése, miközben a biztosítás díját a munkáltató fizeti. Az NGM eredeti javaslata a befizetett díj 30 százalékáig engedné meg a díjvisszatérítést, szemben a mostani gyakorlattal, amikor sok esetben a munkáltató által befizetett díj akár 90 százalékát is visszaírják a biztosítók a fenti eho-elkerülő módon.

A biztosítók zömének véleménye szerint a költségvetésnek rövid távon komoly kiesést okozó adómegkerülő konstrukciók életben tartása megnehezíti, hogy a társaságok a hosszú távú, valóban nyugdíjcélú biztosítások adókedvezménye érdekében lobbizzanak a kormányzatnál. (Megjegyzendő, hogy e téren a CIG is közös állásponton van a többi társasággal.)

Noha a piacon több biztosító is kínál adómegkerülő biztosítást, konszenzus mutatkozott abban, hogy a konstrukció a klasszikus biztosítási elvekkel ellentétes, hiszen lényegében nincs más célja, mint alacsonyabb adó- és járulékterhelésű kifizetések elérése, a termékek egy részében már csak minimális a biztosítási elem.