Jövőre 7,9 százalékkal drágulnak a BKV tarifái, így döntöttek ma a fideszes képviselők a Fővárosi Közgyűlésben - írta a Fővárosi Blog Facebook oldala. Januártól 350 forintba kerül egy vonaljegy a jelenlegi 320 helyett, a havi bérlet 9800-ról 10 500 forintra emelkedik, a diákbérlet pedig 4150 forintba kerül majd (most 3850 forint). Újdonság, hogy bevezetik a felsőoktatási tanuló bérletet, amelyet a nappali és esti képzésben résztvevő egyetemisták és főiskolások használhatnak. Ezért 4400 forintot kell fizetniük majd a hallgatóknak a jelenlegi 3850 helyett - hívta fel a figyelmet a Fővárosi Blog.

A tarifák 7,9 százalékos emelésével, valamint a főváros és a kormány forrásainak felhasználásával 2013-ban is finanszírozható marad a budapesti közösségi közlekedés - mondta György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A Fővárosi Közgyűlés szünetében György István újságíróknak azt mondta, jövőre a BKV 140 milliárd forintból fog működni, ebből a jegyárbevételek 52 milliárdot tehetnek ki. Az emeléssel 1 milliárd forintos pluszbevételre számítanak, s bár ez "csepp a tengerben", tarthatatlan lenne, ha nem emelnék a jegyek és a bérletek árát - tudósított a z MTI.

A teherviselő-képesség határán van ez az emelés, de ennél kisebb mértékű drágítás nem hozna annyi pluszbevételt, amiért megéri a döntést meghozni, és utasvesztéssel is járna, bár ezzel a hatással most is számolnak - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Az ármelésről várhatóan 14 óra után dönt a közgyűlés. A javaslat szerint átlagosan 7,9 százalékkal emelnék a BKK-tarifákat. Több környéki bérlet és jegy ára nem változna. A legnagyobb mértékben, 14,3 százalékkal a felsőoktatásban tanulók számára emelkedne a havi és az éves bérlet ára - nekik ugyanis új bérletfajtát hoznak létre.