A miniszter hangsúlyozta: a tavaly év végi rendkívül sikeres devizakötvény kibocsátásra az amerikai piacon éppen azért volt szükség, hogy a januárban esedékes devizakötvény tőke- és a kamatfizetéséhez szükséges deviza rendelkezésre álljon. A kormányzati devizatartalékok a következő nagyobb, májusban lejáró 500 millió angol fontos kötelezettségre is elegendőek - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy az államháztartás finanszírozási helyzete stabil, a magyar állampapírok iránt jelentős a kereslet. Az állami kiadások finanszírozását az Államadósság Kezelő Központ a nyilvánosan is elérhető finanszírozási terv szerint teljesíti.

A gazdasági tendenciák a vártnál jobban alakultak 2013-ban - hangsúlyozta a miniszter. Kifejtette, hogy a költségvetési hiány tartósan a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt van, csökkent az államadósság és - különösen az év második felében - a reálgazdaságban is pozitív folyamatok kezdődtek. Hozzátette: 21 éves csúcson van a foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés pedig az elemzői várakozásokat is meghaladta.

"Magyarország visszaszerezte pénzügyi függetlenségét, és immár az Európai Unió által is elismerten, felelősségteljes gazdaságpolitikát folytat. Nem lesznek megszorítások, hiába riogatja a közvéleményt az ex-miniszterelnök" - fogalmazott.