A budai Várba költöző Miniszterelnökség új székhelye a Karmelita kolostor épülete lenne, az átalakításokra már eddig is mintegy 20 milliárd forintot fordítottak. Az épület méltó berendezésére a kormány a költségvetés tartalékából most egymilliárd forintot különített el, pontosabban a pénzt az új székházban elhelyezendő műkincsek beszerzésére fordítják. A kormányhatározatot a leendő lakó, Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi.

A forrást mint a közgyűjteményeket is felügyelő minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kapja. A kormányhatározat arra is utasítja Balog Zoltán minisztert, hogy a minisztérium szakértői vizsgálják meg a műkincsek esetében az állami elővásárlási jog bevezetésének lehetőségét. Vagyis a leendő műkincseket a piacról szeretné megvásárolni a kormány - egyébként a közgyűjtemények minden más ügyben is élhetnének elővásárlási jogukkal.

A kormány korábban arról is határozott, hogy a Miniszterelnökség mellett a várba költözne az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Belügyminisztérium is. Arról is döntöttek, hogy az amúgy állami tulajdonban lévő egykori - és leendő - háború előtti pénzügyminisztériumi épületébe költözik az NGM. Az régi/új pénzügyminisztériumi épület felújításnak tervezésre 1,5 milliárd forintot kapott a nemzetgazdasági miniszter.

Az NGM az I. kerület, Szentháromság tér 6. szám alatti, egykori pénzügyminisztérium épületében, míg a Belügyminisztérium az Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti épületegyüttesben kap helyet 2017 december végéig.