Az atomtöltetek számának csökkentése nagyjából megfelelt a nukleáris fegyverek csökkentéséről az Egyesült Államok és Oroszország között 2010-ben létrejött megállapodásnak, vagyis az úgynevezett Új START-nak - írta az Infostart.hu az MTI híre alapján.

A két legnagyobb atomhatalom együtt a világ nukleáris fegyvereinek 92 százalékát birtokolja: becslés szerint 2018 elején az Egyesült Államoknak 6450, Oroszországnak pedig 6850 atomtöltete volt.

Kilenc ország birtokol beismerten atomtölteteket: a két nagyon kívül Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán, Izrael és Észak-Korea. Annak ellenére, hogy az atomtöltetek száma a világban összességében valamelyest csökkent, nagyon aggasztó tendenciák mutatkoznak - mondta a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Shannon Kile, a SIPRI egyik kutatója.

Minden atomfegyver-birtokló ország belekezdett valamilyen hosszú távú modernizációs programba, vagy bejelentette erre vonatkozó szándékát, és belátható időn belül egyikük sem akar foglalkozni a nukleáris leszereléssel. Például az amerikai törvényhozás tavaly jóváhagyott egy modernizációs programot, amely felöleli a rakéták, a rakétatöltetek és a repülőgépek gyártását is. A kongresszusi költségvetési iroda becslése szerint az Egyesült Államok 2017 és 2026 között 400 milliárd dollárt költ erre a programra.

A SIPRI Észak-Koreának 10-20 atomtöltete lehet, emellett India és Pakisztán is növelte atomtölteteinek számát, és fejlesztette szárazföldről, tengerről és a levegőből indítható rakétáinak célba juttatási eszközeit. Az intézet becslése szerint Nagy-Britanniának 215 atomtöltete van, Franciaországnak 300, Kínának 280, Indiának 130-140, Pakisztánnak 140-150, Izraelnek 80.

A fotó forrása: AFP Photo/KCNA via KNS.